Radar · Inrikes

Länder inför ”bäst-före-datum” på vaccinpass

I Schweiz och Österrike får det inte ha gått mer än 360 dagar sedan den senaste vaccinsprutan – då är covidpasset inte giltigt.

Vem räknas egentligen som fullvaccinerad? Om bara ett par veckor införs krav på vaccinpass i Sverige, men synen på vem som är fullvaccinerad skiljer sig åt i Europa. I ett växande antal länder har vaccinpasset ett utgångsdatum.

I takt med att en fjärde våg av coronavirus dragit in över en rad europeiska länder diskuteras nya åtgärder för att få bukt med smittan. Enligt experter har vaccinerna visat sig vara sämre än förväntat på att skydda mot smittspridning, och dessutom syns en avtagande skyddseffekt.

Allt fler länder har därför satt ett utgångsdatum på covidpassen. Det räcker inte längre med att ha vaccinerat sig med två doser – det får inte heller ha gått för lång tid sedan sista sprutan för att passet ska ses som giltigt.

Kroatien var enligt uppgift först ut när landet i augusti meddelade ett covidpass bara gällde om det inte gått mer nio månader efter andra dosen.

Fylla på kontinuerligt

Schweiz har sedan dess infört en gräns på tolv månader, liksom Österrike – medan den som vill ha ett giltigt covidpass i Israel måste ha fått två doser, eller en påfyllnadsdos, under de senaste sex månaderna för att räknas som fullvaccinerad.

Om denna trend fortsätter kan såväl turister som medborgare i länderna behöva fylla på sitt vaccin med jämna mellanrum.

På många håll rekommenderas just nu en tredje dos, och på vissa håll kopplas även den till vad man får göra. I exempelvis Frankrike måste snart alla över 65 år ha bevis på att de tagit en tredje dos för att få komma in i offentliga inomhusutrymmen som restauranger och museer, skriver Financial Times.

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson antydde i veckan att den brittiska regeringen kan öppna för att ändra definitionen av vad det innebär att vara ”fullständigt” vaccinerad.

– Det är väldigt tydligt att det här med att få tre sprutor, att få en booster, kommer att bli ett viktigt faktum. Vi kommer att behöva justera vårt koncept för vad som är full vaccination för att ta hänsyn till det, sade Johnson enligt Financial Times.

Viruset ostoppbart

När Sverige inför vaccinbevis vid evenemang med fler än hundra deltagare den 1 december ställs krav på ”minst två doser”.

Samtidigt rekommenderas alla över 65 år, personer på särskilt boende, med hemtjänst eller hemsjukvård och viss vård- och omsorgspersonal att ta en tredje dos. Hittills har 26 procent i gruppen över 65 år tagit en tredje dos. Även om Folkhälsomyndigheten starkt rekommenderar gruppen att ta en påfyllnadsdos inkluderas det inte i reglerna för vaccinbevis.

”Det finns inga sådana planer nu från myndighetens sida”, skriver Folkhälsomyndighetens i ett mejl till TT.

Frågan är om detta är rimligt?

Det beror på vad syftet med vaccinet är, säger Ali Mirazami, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet – stoppa samhällsspridningen, eller avlasta sjukvården och minska dödstalen?

– Jag tycker att syftet ska vara det senare, för det här viruset går inte att stoppa. Det kommer att vara ett av de virus som cirkulerar varje vinter, säger han.

Mot den bakgrunden tror han på sikt att upprepade vaccinationer kommer att rekommenderas framför allt för äldre och riskgrupper, snarare än för alla, precis som för influensa i dag.

– Vi vet i dag att vaccinets skyddseffekt definitivt räcker mer än nio månader, även om det kan skilja sig mellan individer. I Sverige började vi vaccinera i januari/februari och vi har inte sett någon uppgång i svår sjukdom och död ännu.

Praktiska problem

Att sätta tidsgränser och därmed behöva boosta hela befolkningens covidskydd med jämna mellanrum kan bli komplicerat, påpekar han.

– Du måste hela tiden ha en plan för att ge dos tre, och därefter dos fyra och dos fem. Det tar några månader att vaccinera en befolkning, och sen ska man börja igen. Så det finns många praktiska problem, säger Ali Mirazami.

Att länder ändå går den vägen just nu ser han som en konsekvens av att vi inte vet allt om viruset och vaccinerna ännu.

– Kunskapen just nu är så liten så man försöker ta till alla beredskapsåtgärder man kan för att stoppa samhällsspridningen. Men det kommer att bli väldigt svårt, säger Ali Mirazami.

Fakta: Covid/vaccinpass i många EU-länder

En rad europeiska länder har infört covid- eller vaccinpass.
Reglerna är olika i olika länder, men passen gäller för att resa in i landet, och väl där för att exempelvis komma in i affärer och livsmedelsbutiker, på restauranger, barer och nattklubbar, sport- och kulturevenemang, gym och sportanläggningar.
I flera länder har det förekommit eller förekommer stora protester mot vaccinpassen, senast i Nederländerna och Österrike, tidigare bland annat i Frankrike och Italien.
Europa ser just nu en uppgång av smitta. Kroatien, Tjeckien, Grekland, Ungern och Polen är länder där coronaläget är väldigt oroande, enligt ECDC.
Omkring 60 procent av invånarna i Västeuropa är vaccinerade mot covid-19, men endast omkring hälften så många är vaccinerade i de östra delarna av kontinenten, enligt WHO.