Radar · Utrikes

Kvinnor fick sina underliv undersökta av flygbolag – stämmer bolaget

Ett av Quatar Airways flygplan, här på Frankfurts flygplats.

I oktober förra året tvingades kvinnor på tio olika flyg till gynekologiska undersökningar på Doha-flygplatsen i Quatar. Anledningen: myndigheterna letade efter mamman till en övergiven bebis.

Efter att ett spädbarn hittats övergiven i ett badrum på Dohas internationella flygplats tvingades flera kvinnor på tio olika flyg tillhörande Qatar Airways till gynekologiska undersökningar, detta för att hitta barnets mamma. Nu stämmer sju av kvinnorna flygbolaget.

”Den gruppen kvinnor som drabbades led oerhört i samband med händelsen, och även nu ett år senare fortsätter de att må dåligt, det är ett trauma som drabbat dem”, sade Damian Sturzaker, advokat från Sydneybaserade advokatbyrån Marque lawyers, till AFP, rapporterar tidningen Fempers.

I Quatar är sex och förlossning utanför äktenskapet straffbart med fängelse och landet har fått kritik från flera håll när det gäller kvinnors rättigheter.

Kvinnornas advokat vill nu att frågan lyfts igen inför världsmästerskapet i fotboll som ska spelas i landet 2022.

Tretton av de drabbade kvinnorna var australienskor och det är i Australien som en stämningsansökan kommer att lämnas in under de närmaste veckorna. Stämningen riktar sig inte bara mot Qatar Airways utan också mot Qatar civil aviation authority, Hamad international airport och landets regering.

Kvinnorna kräver en formell ursäkt, skadestånd och garanterat skydd för framtida passagerare som befinner sig på flygplatsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV