Radar · Utrikes

Fler gripna vid nya kravaller i Nederländerna

Många deltagare i lördagens demonstration i Amsterdam mot coronarestriktioner.

Nederländerna har återigen skakats av oroligheter. I protest mot utökade covidrestriktioner har personer kastat sten, tänt eldar, och avfyrat fyrverkerier under natten. Ytterligare ett 30-tal personer har gripits och fem poliser skadats.

Gripandena skedde i tre olika provinser. Polisen har använt vattenkanoner, hundar och hästar för att stoppa ungdomar som tände eldar och kastade fyrverkerier mot polisen, i de värsta oroligheterna sedan januari.

Några av nattens värsta sammandrabbningar skedde i Haag. Fem poliser skadades, varav en allvarligt, enligt ett uttalande från polisen. Sju personer greps, en av dem för att ha kastat en sten genom vindrutan på en ambulans.

I Limburg har 13 personer gripits, och i staden Urk åtta.

Använde vattenkanon

I fredags bröt kravaller ut i Rotterdam och minst tre personer skadades när polisen öppnade eld. De vårdas på sjukhus och deras skador är allvarliga, meddelar myndigheterna enligt Reuters.

Runt 50 personer greps efter fredagens Rotterdamkravaller, ungefär hälften av dem är minderåriga, enligt polisen. Stadens borgmästare Ahmed Aboutaleb har beskrivit kravallerna som en ”våldsorgie”.

– Polisen kände sig tvungna att dra sina vapen i självförsvar, sade han enligt AFP tidigt på lördagsmorgonen.

Tusentals i fredliga protester

Tidigare på dagen samlades tusentals demonstranter i Amsterdam och Breda för att fredligt protestera mot den nederländska regeringens planer på att begränsa ovaccinerades tillträde till exempelvis restauranger.

Nederländerna har registrerat nya dygnsrekord i antalet nya covidfall de senaste dagarna. Sedan förra lördagen råder utökade restriktioner som berör restauranger, butiker och sportevenemang – men gnistan till helgens kravaller var regeringens avisering av en ny lag som gör att personer som varken är vaccinerade eller haft covid kan nekas tillträde till barer och restauranger.

Stora protester med tiotusentals demonstranter hölls också i Österrike på lördagen. Även i bland annat Schweiz, Danmark, Kroatien, Italien, Nordirland och Australien hölls stora demonstrationer mot covidrestriktioner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV