Radar · Utrikes

Fake news förbjuds i Grekland – kan hota pressfriheten

Human Rights Watch varnar för att en ny lag mot falska nyheter i Grekland riskerar att hota pressfriheten.

Greklans parlament har antagit en ny lag som gör det olagligt att sprida så kallade ”fake news”. Human Rights Watch (HRW) menar att det är ett hot mot pressfriheten. ”I Grekland riskerar du numera fängelse om du talar ut om viktiga frågor av allmänintresse, om regeringen hävdar att det är falskt”, säger Eva Cossé, vid HRW.

Lagen som trädde i kraft den 12 november gör det straffbart att sprida falska nyheter som ”kan orsaka oro eller rädsla för allmänheten eller undergräva allmänhetens förtroende för den nationella ekonomin, landets försvarskapacitet eller folkhälsa”. Om man bryter mot den nya lagen riskerar man upp till fem års fängelse.

HRW är starkt kritiska till den nya lagen och menar att det finns en allvarlig risk att den kan användas för att straffa personer som arbetar inom medier, civilsamhället och alla andra som kritiserar regeringens politik – vilket därmed skulle vara ett hårt slag mot yttrande- och pressfriheten i landet.

Rädda för att rapportera

– De straffrättsliga sanktionerna riskerar att göra journalister och praktiskt taget alla andra rädda för att rapportera eller debattera om viktiga frågor, som hanteringen av Covid-19 eller migration eller landets ekonomiska politik, säger Eva Cossé, Greklandexpert vid HRW, i ett pressmeddelande.

Grekland är inte det första land som lagstiftar mot en spridning av falska nyheter. Under coronapandemin har 17 länder runt om i världen infört liknande lagar, enligt International Press Institute. Av dessa länder har Ungern  tidigare varit det enda EU-land.

Tidigare censurerat

Grekland har tidigare kritiserats för att allt mer inskränka mediers friheter i landet. Reportrar utan gränser har under senaste åren rapporterat om att regeringen bland annat ska ha censurerat rapporter från migrantläger i landet samt att ha låtit polis gripa journalister som bevakat en minnesstund. Vid gripandena använder covidrestriktionerna som argument.

Under det senaste året har Grekland sjunkit på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex – från plats 65 till 70.

Fakta: Länder som infört lagar mot "fake news" under corona

Algeriet, Azerbadjan, Bolivia, Bosnien och Hercegovina, Brasilien, Kambodja, Ungern, Jordanien, Malaysia, Filippinerna, Puerto Rico, Rumänien, Ryssland, Tajikistan, Thailand, Förenade Arabemiraten, Uzbekistan och Vietnam.
Källa: International Press Institute