Radar · Inrikes

35 000 i protest mot Österrikes vaccinkrav

35 000 personer, varav många från högerpopulistiska och högerextrema grupper, demonstrerade i Wien på lördagen.

Tiotusentals personer samlades i centrala Wien för att demonstrera mot nedstängning och planerade vaccinkrav i Österrike. Flera högerpopulistiska och högerextrema grupper deltog i protesterna, som övervakades av 1 300 poliser.

Under förmiddagen kontrollerade polisen bussar på väg in mot Wien och i flera av landets förbundsländer. Polisens budskap var att undvika centrala Wien.

I Österrike råder munskyddskrav vid sammankomster med över 50 deltagare – om inte alla har ett så kallat 2G-bevis som intygar att man är vaccinerad eller tillfrisknad från covid-19.

Munsskyddskrav trotsas

Bland demonstranterna bar få munskydd, trots att polisen på förhand informerat om kravet. Däremot syntes många österrikiska flaggor vaja bland demonstranterna.

Österrike beslutade först att stänga ned för ovaccinerade, men från och med måndag kommer hela befolkningen att omfattas. Nedstängningen som innefattar de flesta butiker och kulturevenemang planeras att pågå i tio dagar, men kan förlängas till 20 dagar.

Förbundskansler Alexander Schallenberg har också meddelat att vaccinkrav ska införas från den 1 februari 2022.

Högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ) leder flera manifestationer. Men deras ledare Herbert Kickl deltog inte, eftersom han testat positivt för coronaviruset och befinner sig i karantän.

Högerextremister deltar

1 300 poliser har varit i tjänst för att övervaka demonstrationerna i Wien, efter farhågor från inrikesdepartementet om att flera högerextremistiska grupper organiserat samlingar. Politiska motståndare uppges också ha hotats inför demonstrationerna.

Smittokurvan har gått rakt uppåt i Österrike sedan mitten av oktober. I torsdags rapporterades för första gången över 15 000 nya fall på en och samma dag – i ett land med knappt 9 miljoner invånare. Torsdagens rekord slogs redan på fredagen, då 15 800 nya smittofall noterades.

Vaccinationsgraden är samtidigt bland de lägre i Västeuropa, ”pinsamt låg”, med förbundskansler Alexander Schallenbergs ord.

Nedstängningen ska inledningsvis pågå i max 20 dagar, med en utvärdering efter de första tio.

Fakta: Covid-19 i Europa

Den så kallade fjärde vågen av covid-19 har delvis tagit sig andra uttryck än tidigare smittovågor. Flera av de länder som drabbades hårdast under pandemins inledande fas har i dag förhållandevis låg smittspridning, medan länder som Tyskland, där få människor dog i början av pandemin, nu tillhör de hårdast drabbade.
I det tyskspråkiga Europa har koncepten 3G (”geimpft, genesen, getestet”, eller på svenska vaccinerad, tillfrisknad, testad) respektive 2G (geimpft, genesen) införts i olika sammanhang.
Österrike ändrade i förra veckan reglerna från 3G till 2G, har infört nedstängning för ovaccinerade och planerar samma sak för hela befolkningen från nästa vecka. I Tyskland har 2G-regler införts i flera delstater, och diskussioner pågår om att utvidga konceptet till hela landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV