Radar · Utrikes

Oroligt vid coronaprotester i Europa

Polisen trycker tillbaka demonstranter i tyska Kassel.

I flera europeiska städer hålls under lördagen protester mot coronarestriktioner. På några håll har protesterna lett till sammandrabbningar med polis.

I tyska Kassel har polisen satt in pepparspray och vattenkanoner mot en demonstration som samlat tusentals deltagare. Bakom protesten står personer med koppling till Querdenken-rörelsen – en blandning av coronaförnekare, högerextrema och vaccinmotståndare.

Konfrontationer med polis

Demonstranterna hade fått tillstånd att hålla sig till två platser i de östra delarna av staden, men när demonstranter tagit sig in till centrum uppstod konfrontationer med polis, rapporterar tidningen Hessische Niedersächsische Allgemeine.

Polisen bedömer att omkring 10 000 personer deltar i demonstrationen i centrum. Innerstaden är stängd för buss- och spårvagnstrafik.

I London samlades människor i Hyde Park för att gå mot Westminster. En del av demonstranterna omhändertogs av polis, rapporterar BBC.

I den lilla schweiziska staden Liestal samlades mellan 3 000 och 5 000 personer till en tyst protest för att kräva ett slut på åtgärder som tvingat restauranger och andra offentliga lokaler att hålla stängt i månader.

Säkra mötesplatser

I Berlin är drygt 1 800 poliser i tjänst för att hålla ordning vid en rad demonstrationer under helgen. Man har också inrättat säkra mötesplatser för journalister där reportrar som känner sig hotade kan dra sig undan, skriver Berliner Zeitung.

Ungefär 400 personer demonstrerade i Helsingfors. Polisen tillät demonstranterna att fortsätta sedan de delat upp sig i mindre grupper, skriver nyhetsbyrån SPT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV