Radar · Integritet

Kritik mot Turkiets beslut att lämna Istanbulkonventionen

Protesterna i Istanbul var omfattande under lördagen efter Turkiets beslut att dra sig ur Istanbulkonventionen som skrevs under just här för tio år sedan.

Turkiets beslut att dra sig ur Istanbulkonventionen, mot våld mot kvinnor, har lett till protester såväl i som utanför landet. Tiotusentals demonstrerade på gatorna runtom i Turkiet och flera internationella aktörer har fördömt beslutet.

Det var i fredags som president Erdogan beslutade att Turkiet drar sig ur Istanbulkonventionen – den konvention som 2011 skrevs under av EU och 45 andra länder just i Istanbul. Förutom våld mot kvinnor reglerar konventionen även lagar kring våldtäkt inom äktenskapet och kvinnlig könsstympning.

Någon anledning till beslutet gavs inte, men konservativa grupper har sedan länge utövat påtryckningar för att gå ur konventionen. Sedan i sommar har det pågått en intensiv kampanj för detta, uppger Ipek Bozkurt från plattformen We Will Stop Femicide till Aljazeera.

”Den (konventionen) innehåller i princip de rättsliga grunderna för alla nationella lagar för att bekämpa våld mot kvinnor. Så det verkar som om det är ett beslut som inte är inspirerat av kvinnor och kvinnorörelser i landet, sade hon till Aljazeera och tillade att bara förra året dödades 300 kvinnor av män i Turkiet.

"De kan inte stoppa oss"

Och många kritiska röster från dessa rörelser hörs nu. Tiotusentals demonstranter protesterade runtom i landet under lördagen med orden ”De kan inte stoppa oss. Vi vill leva fritt och lika. Vi accepterar inte detta beslut”, rapporterar Balkan Insight.

Även internationella aktörer har kritiserat beslutet. Marija Pejcinovic Buric, Europarådets generalsekreterare, sa i ett skriftligt uttalande på lördagen att konventionen är en guldstandard för arbetet med att skydda kvinnor och flickor mot det våld som de möter i dagens samhällen.

”Detta drag är ett stort bakslag för dessa ansträngningar och ännu mer beklagligt eftersom det äventyrar skyddet av kvinnor i Turkiet, över hela Europa och utanför”, konstaterade hon. 

FN-organet UN Women uppmanade Turkiet att ta tillbaka sitt beslut, då det dessutom kommer i en period när våld mot kvinnor och flickor ökar i spåren av coronapandemin, restriktioner och nedstängningar.

”Pandemin avslöjade luckorna i våra system för att svara på sådant våld och det akuta behovet av att reagera bestämt och med enhet”, skriver FN-organet i ett skriftligt uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV