Radar · Utrikes

Fortsatt extremväder i Australien: ”Värsta på 50 år”

En bil kör i ett översvämmat Port Stephens, 20 mil norr om Sydney.

Tusentals människor i Sydneys ytterområden har beordrats att evakuera då extremvädret fortsätter i den australiska delstaten New South Wales. Flera mindre städer är fortsatt till stor del under vatten.

Delar av kusten upplever det värsta regnovädret på femtio år, säger delstatspremiärministern Gladys Berejiklian, enligt ABC News.

– I går hoppades vi på att det skulle bli det värsta på tjugo år, nu ser det mer ut att bli det värsta på femtio år, säger hon under en presskonferens.

Under lördagen sade Berejiklian att det hårda vädret troligtvis kommer att fortsätta fram till slutet av nästa vecka, och man tror att det kommer att ta flera veckor att röja upp efter förödelsen när ovädret väl har lagt sig.

Rekordnivåer

Delar av norra delarna (av New South Wales) har redan fått rekordnivåer av regn och mer är på gång, säger Agata Imielska från vädermyndigheten BOM under en presskonferens.

Det har ännu inte rapporterats om att några människor har förolyckats i extremvädrets spår, men David Elliott, minister med ansvar för katastrofhjälp, säger att ”statistiskt sett närmar vi oss det oundvikliga dödsoffret”.

"Ta inga risker"

Delstatens myndighet med ansvar för krisberedskap och räddningstjänst (SES) varnar de människor som bor i områden som riskerar att översvämmas för att vänta för länge med att evakuera, men även för att ge sig ut på översvämmade vägar.

– Man vet inte vad som finns under ytan. Det är inte värt risken att chansa. Det behövs inte mycket vatten för att ett fordon ska kunna svepas med, säger Dean Storey från SES.

– Vi uppmanar alla att ta det säkra före det osäkra och inte vänta för länge med att evakuera. Det här är potentiellt livshotande oväder, fortsätter han.

SES uppskattar att några hundra bostadshus har skadats hittills.

Grannhjälp

Granndelstaterna South Australia, Victoria och Queensland har skickat katastrofhjälp till New South Wales.

Skyfallen står i stark kontrast till de senaste årens torka och de omfattande skogsbränder som härjade 2019–2020 då nära sju procent av delstaten New South Wales brandhärjades, enligt nyhetsbyrån Reuters.