Radar · Utrikes

Evakueringar efter skyfall i Australien

Parramattafloden i Sydney är ett av de vattendrag som har översvämmats.

Hundratals strandade personer har räddats från sina hem och bilar i den australiska delstaten New South Wales, då kraftiga skyfall på flera håll har orsakat rekordöversvämningar, rapporterar SBS.

Översvämningsvarningar har utfärdats för fler vattendrag i delstaten och sociala medier fylls av bilder på hela hem och bilar som dras med i vattenmassorna, eller folk som evakueras i småbåtar. Räddningstjänsten har sedan fredagskvällen, lokal tid, blivit nedringd av människor som behöver hjälp.

I Kendall 30 mil norr om Sydney uppmättes 405 millimeter regn under 24 timmar.

ABC News rapporterar att 28 elever på en grundskola i Kendall tillsammans med tio personer ur personalen, inklusive rektorn, fick tillbringa natten till lördagen i skolans bibliotek, då vägar hade svämmats över och de inte kunde ta sig därifrån.

Floden Hastings i Port Macquarie nådde under lördagsmorgonen rekordnivåer, på ett ställe har vattnet uppmätts till 11 meter – det tidigare rekordet från 1968 var på 9,5 meter, rapporterar Port News.

Intensiv nederbörd

– Det handlar inte bara om den totala nederbördsmängden, det är också hur snabbt och intensivt den nederbörden faktiskt har fallit, säger Agata Imielska från vädermyndigheten Bom under en presskonferens.

Flera orter har redan evakuerats och invånare i lågt belägna områden uppmanas att lämna sina hem. Översvämmade vägar har isolerat hela samhällen och omkring tusen hushåll i västra Sydneyområdet är utan el, rapporterar ABC News.

Warragamba-dammen, som förser Sydneyområdet med merparten av dess dricksvatten, väntas bli överfylld under lördagen, vilket kan bidra till översvämningar i delar av västra Sydney. För lite mer än ett år sedan var Warragamba-dammen nere på de lägsta nivåerna på 15 år, med vatten på omkring 44 procent av kapaciteten enligt 9news.

Bom varnar också för faran i att ge sig ut i onödan då man riskerar att hamna på översvämmade vägar.

– Om ni inte måste ta er ut i dag, så är det läge att stanna hemma, säger Agata Imielska från Bom.

Ovanligt blöt sommar

Väderfenomenet La Niña har redan orsakat den blötaste och svalaste sommaren i Australien på minst fem år, enligt Bom. Och sommarmånaden december 2020 var den tredje blötaste sedan man började bokföra väderdata i landet år 1900.

När sommaren nu har övergått till höst väntas fortsatt blött väder. Bom förutspår till att börja med att regnet som faller nu fortsätter att göra så en bit in i nästa vecka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV