Radar

EU hotar Astra Zeneca med exportstopp

Om inte Astra Zeneca fullföljer leveranserna till EU kan det bli exportstopp.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hotar Astra Zeneca med exportstopp om inte EU får sina utlovade leveranser av vaccin mot covid-19 före andra länder. Utspelet är det senaste i ett allt mer infekterat gräl.

– Vi har alternativet att stoppa planerad export. Det är vårt budskap till Astra Zeneca, fullfölj ert kontrakt med Europa innan ni börjar leverera till andra länder, säger Ursula von der Leyen i en intervju med tyska Funke media group.

EU kämpar för att snabba på vaccinationstakten medan flera länder slåss mot stigande smittotal som på flera håll har lett till nya restriktioner.

Enligt von der Leyen har Astra Zeneca bara levererat 30 procent av de 90 miljoner vaccindoser det utlovat under årets första kvartal. Företaget har skyllt förseningarna på sina anläggningar i EU, men har samtidigt lyckats leverera enligt kontrakt till Storbritannien.

Bryssel har anklagat London för att i praktiken ha infört ett exportstopp för att nå sina vaccinmål, något som kraftigt förnekas av den brittiska regeringen.

Ett exportstopp i EU måste först utlösas av en enskild medlemsstat och sedan godkännas av EU-kommissionen innan det kan träda i kraft. Hittills har det bara använts av Italien som stoppat 250 000 doser från att skeppas till Australien.

Inte alla EU-länder stödjer ett exportstopp, som kan rubba de globala försörjningskedjorna. Bland annat har Belgien och Nederländerna manat till försiktighet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV