Radar · Migration

Demonstrerade mot ökande rasism mot asiater i USA

Hundratals demonstranter protesterade i Atlanta mot den ökande rasismen och attacker mot personer med asiatiskt ursprung.

Hundratals demonstranter samlades i Atlanta under lördagen för att protestera mot dödsskjutningarna mot flera spa-salonger i tisdags. Hat och rasism mot personer med asiatiskt ursprung måste få ett slut, var budskapet.

”Hat är ett virus” och ”stoppa asiathatet” var några av budskapen på skyltarna under lördagens demonstration, som ägde rum i Atlanta och flera andra städer i USA.

– Kvinnorna som omkom, … jag ser min familj i dem,” sade Timothy Phan, en demonstrant som kört åtta timmar från Florida för att delta i demonstrationen, till CNN.

Han tillade: ”Jag känner allt för ofta att vi bara raderas”.

Sex av de åtta dödsoffren i attacken i tisdags var kvinnor med asiatiskt ursprung. Den 21-åriga gärningsmannen har i förhör sagt att han inte haft några rasistiska motiv, men polisen har ändå inte uteslutit att det rör sig om hatbrott, då tre olika spa- och massageinrättningar blev måltavla för attacken.

Handlar om rasism, kvinnohat och objektifiering

Enligt polisen ska 21-åringen ha hävdat att motivet handlat om hans sexberoende och att han velat eliminera det som var ”lockande” för honom.

Många amerikaner med asiatiskt ursprung menar att brottet i grunden handlar om rasism, kvinnohat och objektifiering av asiatiska kvinnor. Många påverkansgrupper har länge försökt lyfta att hatbrott mot asiater ökat sedan pandemins start.

Stop AAPI Hate Reporting Center släppte nyligen en rapport som dokumenterar 3795 hatbrott sedan den 19 mars förra året och fram till slutet av februari i år. De påpekar samtidigt att dessa fall bara är en bråkdel av alla de fall som äger rum i samhället.

Verbala trakasserier stod för 68 procent av fallen, medan 11 procent handlade om fysiska attacker. Den allra mest utsatta gruppen var kineser (42,2 procent) följt av koreaner (14.8 procent), vietnameser (8.5 procent), och filippinier (7.9 procent).

Pandemin har påvekat

Att pandemin har haft en negativ inverkan går att utläsa ur berättelserna från rapporten. ”Du och ditt folk är anledningen till att vi har corona”, fick en av de intervjuade höra samtidigt som hen blev hostad på och uppmanad att åka hem.

En annan kvinna berättar att hon blev knuffad och slagen i ryggen, hotad och förföljd av en man som skrek ”chinese b**ch” och fejkhostade på henne och pojkvännen.

President Joe Biden fördömde tisdagens attack under ett möte med asiatisk-amerikanska representanter under fredagen och kopplade händelsen till den ökande rasismen och olika former av attacker mot personer med asiatiskt ursprung.

– Alltför många asiatiska amerikaner har gått upp och ner längs gatorna, oroat sig och vaknat varje morgon det senaste året av fruktan för sin säkerhet och säkerheten för deras nära och kära,” sa Biden enligt Aljazeera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV