Radar · Miljö

USA storsatsar på vindkraft till havs: ”En helt ny industri”

En stor havsbaserad vindkraftspark planeras i USA, ett projekt som tros vara startskottet för en helt ny industri i landet.

Viljan har funnits i fyra år i USA – en havsbaserad vindkraftpark, den första i landet, med drift i kommersiell skala. Nu har man fått klartecken av de amerikanska myndigheterna och av allt att döma är det bara början.

Det är det amerikanska företaget Vineyard wind som nu, efter fyra år och flera granskningsinstanser, har fått klartecken från den amerikanska myndigheten Bureau of ocean energy management, BOEM, att anlägga den första havsbaserade vindkraftsparken i USA.

Mer specifikt har man fått ett så kallat ”Record of decision”, ett beslut som företaget ser som en slags milstolpe, inte bara för projektet i sig utan även i det längre perspektivet.

– Dagens Record of decision handlar inte om starten på ett enda projekt, utan om lanseringen av en ny bransch, säger Lars T. Pedersen, vd för Vineyard wind, i ett pressmeddelande.

Planeras för jätteturbiner

Projektet, kallat Vineyard winds 1, omfattar totalt 62 vindkraftverk med en installerad effekt på 800 megawatt (MW). Det rör sig om så kallade GE-turbiner av Haliade-X-typ – världens största vindkraftsturbin.

Planen är att förlägga parken vid Cape Cod, Massachusetts, strax söder om ön Martha’s Vineyard. Där är tanken att vindkraftverken ska placeras 1852 meter, en nautisk mil, ifrån varandra. Planerad driftstart: I slutet av 2022.

Finns skandinavisk koppling

Vineyard wind är ett samägt bolag mellan två aktörer. Den ena är Avangrid renewables, ett dotterbolag till den amerikanska energijätten Avangrid.

Den andra är fondförvaltningsbolaget Copenhagen infrastructure partners (CIP). Som namnet antyder är bolaget, som specialiserar sig på energiinfrastruktur, danskt.

Aktörerna äger 50 procent vardera av Vineyard wind.

Större satsning att vänta

John Lavelle, vd för GE renewable energy, bolaget som tillverkar GE-turbinerna till projektet, menar att Vineyard winds 1 är det första steget i en större satsning, en satsning som sedan tidigare annonserats av president Joe Biden.

– Dagens godkännande av Vineyard winds offshore-projekt är ett viktigt steg mot Biden-administrationens mål om att uppnå 30 GW havsbaserad vindkraft till 2030, säger han i pressmeddelandet.

Fakta: Projektet Vinyard winds 1

Antal vindturbiner: 62
Modell vindturbiner: GE Haliade-X 13 MW
Rotordiameter: 220 meter
Totalhöjd: 248 meter
Frekvens: 50 och 60 Hz
Brutto AEP: ca 71 GWh
Kapacitetsfaktor: 60-64 procent
IEC windklassning: IC
Källa: Vineyard wind, Ny teknik