Glöd · Ledare

Oavsett vaccinationspass – låt flygen stanna på marken

I går, torsdag, kom parlamentet överens om utformningen av ett vaccinationspass. Det har dragit ut på tiden och det definitiva beslutet är inte fattat. Men förhandlingarna är avslutade och mest sannolikt kommer det bli så som man planerar nu. Om man har ett negativt resultat, nyligen varit sjuk eller vaccinerats ska man kunna söka ett pass och sen ska man kunna åka runt fritt inom unionen. Det ska börja gälla från första juli. Jag tror inte att pass är rätt väg, men att gränserna öppnas upp lockar nog rätt många.

SAS är så klart nöjda. De ser att vi kan börja flyga mellan länderna igen, så när det nu öppnas upp hamnar ansvaret på oss medborgare. För om vi fortsätter som vi gjort kommer den klimatkris som nu lurar runt hörnet bli klart värre än den pandemi vi nu sett och ser skörda miljontals liv.

I fjol uppskattade man att de globala utsläppen, med flyg inräknat, minskade med ungefär 6 procent. Våra egna territoriella utsläpp (utan internationellt flyg inräknat) uppskattas ha minskat med 6,8 procent. Båda dessa siffror kan låta bra, men då ska man veta att vi behöver minska med lika mycket varje år i flera år framöver.

Det är alltså inte läge att andas ut och sätta sig på flyget till närmsta semesterparadis. Faktum är att det inte på överskådlig tid kommer bli det. Vi måste hitta andra sätt att semestra. Vi kan vandra i fjällen, åka båt och tåg, jobba i landet, tälta, njuta, bada. Men vi kan inte flyga till Mallorca.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV