Radar · Morgonkollen

Israel och Hamas enas om eldupphör

Arbete pågår för att laga en vattenledning som skadats i ett israeliskt flyganfall mot Khan Younis i södra Gaza.

Israels säkerhetsråd har enats med Hamas om ett eldupphör, uppger Israels regering i ett uttalande. Tidpunkt meddelas senare. Egypten och USA har varit avgörande i försöken att få slut på de senaste våldshandlingarna som pågått sedan den 10 maj.

Beskedet klockan 21.40 svensk tid kom via ett uttalande, rapporterar Reuters. Regeringen skriver i uttalandet att eldupphöret kommer att gälla ”båda sidor”.

Islamistiska Hamas, som styr i Gazaremsan, och den militanta extremiströrelsen Islamiska Jihad bekräftade kort därefter att de stridande sidorna enats om eldupphör.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hade före torsdagskvällens besked träffat landets säkerhetsråd för ett längre möte.

Kontinuerliga förhandlingar

Förhandlingarna mellan parterna har pågått kontinuerligt, och Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi uppges ha haft en ledande roll tillsammans med USA:s president Joe Biden, enligt Vita huset.

Den egyptiske presidenten meddelade att han på torsdagen talat med Biden, för första gången sedan denne tillträde i januari.

”I samtalet utbyttes synpunkter på hur våldet ska stoppas och en eskalering undvikas i de palestinska territorierna”, skrev al-Sisis kansli i ett uttalande.

Hans morötter för att kunna infria en överenskommelse har varit 500 miljoner dollar i stöd för att återuppbyggningsarbete i Gaza. Dessutom har han beordrat att gränsövergången vid Rafah, mellan Gazaremsan och Egypten, den enda som inte kontrolleras av Israel, ska öppnas, skriver AFP.

FN-medlare i Qatar

FN:s sändebud i Mellanöstern, Tor Wennesland, besökte före beskedet på torsdagen Qatar för samtal med Hamas politiske ledare Ismail Haniya.

Hamas är terrorstämplat av bland annat EU, USA och Storbritannien.

Officiellt förnekade Israel länge att förhandlingar pågått eller att ett eldupphör skulle vara nära förestående. Men det kan ha varit ett sätt att försöka sätta press på Hamas genom att visa att Israel inte heller räds en eskalering av konflikten.

Enligt källor inom Hamas träder eldupphöret i kraft klockan 02.00 på natten mot fredagen.

In i det sista fortsatte israelisk militär med sina flygbombningar av Gazaremsan, samtidigt som fler raketer avfyrades från den Hamaskontrollerade landremsan.

Enligt uppgifter från Hamas hälsodepartement har dödssiffran stigit till 232 personer sedan Israel inledde bombräder. 65 av offren är barn, enligt Hamas uppgifter. 1 900 har skadats.

Israeliska myndigheter uppger att 12 personer dödats av raketer från palestinska områden, rapporterar AFP.