Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Starka reaktioner på sociala medier efter röstningen

Många reaktioner på sociala medier efter dagens misstroendeomröstning i riksdagen.

Sveriges riksdag har sagt sitt – förtroende saknas för statsminister Stefan Löfven (S) som röstades ner under måndagens misstroendevotering. Sedan dess har flödena i sociala medier gått varma.

181 ja, 109 nej, 51 avstår och 8 frånvarande. Så blev utfallet under måndagens misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven.

Med det är saken klar – statsministern är fälld och står nu, mot stöd från grundlagen, inför två val: Bereda plats för en ny talmansrunda eller utlysa extraval.

Hittills har Stefan Löfven meddelat att han vill undersöka om det går att bilda en ny regering utan ett extra val. Närmast väntar därför samtal med samarbetspartierna MP, C och L.

– Vi måste få sätta oss ner nu för att utbyta erfarenheter om hur vi ser på läget, säger Stefan Löfven till TT, och fortsätter.

– Därför vill jag ta lite tid på mig, inte onödigt lång tid men den tid som krävs för att vi ska få en noga utvald linje. Det är mycket allvarligt det här för Sverige.

"Får skylla sig själv"

På sociala medier har flödena präglats av dagens händelse. ”Historiskt men inte så dramatiskt som det framställs”, skriver Göran Greider, debattör och chefredaktör för Dala-Demokraten, som också menar att regeringen får skylla sig själv.

Källa: Twitter

Debattören och författaren Daniel Suhonen, som har sin politiska hemvist hos Socialdemokraterna, riktar också kritik mot statsministern.

Källa: Twitter

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten och tidigare socialministern Annika Strandhäll tror att dagens utfall kan komma att gynna de borgerliga partierna och riktar hård kritik mot Vänsterpartiet.

Källa: Twitter

Bland de egna partivännerna har hurra-ropen gentemot V-ledaren Nooshi Dadgostar avlöst varandra. Tidigare riksdagsledamoten Rossana Dinamarca kallar Dadgostar för den starkaste partiledaren för Vänsterpartiet sedan Gudrun Schyman.

Källa: Twitter

Kommentarer har även kommit från Hyresgästföreningen som hänvisar till en undersökning som tidningen Hem & Hyra nyligen presenterade. Där pekar man på en stor oro för marknadshyror bland hyresgästerna.

Källa: Facebook

Martin Lindvall, samhällspolitisk chef för Fastighetsägarna, menar från motpartens sida att en strykning av den omtalade punkt 44 kanske löser ut knutar inom politiken, men inte i sakfrågan.

– Tar man bort delar av punkt 44 får man kanske ihop ett regeringsunderlag. Men vi förlorar angelägna förbättringar på bostadsmarknaden, säger han till branschmagasinet Fastighetstidningen.

Källa: Twitter

Enligt Martin Lindvall har organisationens medlemsföretag varit tydliga med att en friare hyressättning behöver komma till för att främja investeringar.

Läs även: Nedröstad – nu ligger bollen hos Löfven

Läs även: Löfven undersöker möjlighet till ny regering

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV