Radar · Politik

Löfven undersöker möjlighet till ny regering

Statsminister Stefan Löfven (S).

Statsminister Stefan Löfven väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska nu inleda samtal med sina samarbetspartier.

Löfven uppger att han varken känner ilska eller ledsamhet över att ha förlorat misstroendeomröstningen.

– Jag har tillsammans med andra till uppgift att hantera den här svåra situationen. Då kan man inte tänka på de egna känslorna, säger statsministern.

Löfven ska nu undersöka om det går att bilda en ny regering som har tillräckligt stöd i riksdagen innan han tar ett eventuellt beslut om extra val.

– Jag räds inte alls det. Men regeringsformen ger oss två möjligheter och då tycker jag man borde fundera på vilken som är bäst. Det ska vara bäst för Sverige, säger Löfven.

– Nu har vi det här läget, nu gäller det att arbeta framåt.

Besked om en vecka?

Löfven vill använda de närmaste dagarna för att undersöka om det går att bilda en ny regering utan ett extra val. Han kommer därför att ha samtal med sina samarbetspartier MP, C och L.

– Vi måste få sätta oss ner nu för att utbyta erfarenheter om hur vi ser på läget, säger Löfven.

– Därför vill jag ta lite tid på mig, inte onödigt lång tid men den tid som krävs för att vi ska få en noga utvald linje. Det är mycket allvarligt det här för Sverige.

Det kan därför dröja en vecka innan Stefan Löfven kan lämna besked om han utlyser extraval eller inte. Enligt grundlagen har han en vecka på sig.

– Det är ganska svåra avvägningar som måste göras, säger han.

Löfven vill inte spekulera i om Vänsterpartiet kan ingå i en ny regering eller uppge vad V kan erbjudas för att ge honom ett majoritetsstöd i riksdagen.

"Tillfällig majoritet"

Löfven pekar på att den majoritet som röstade ned honom som statsminister bara är en ”högst tillfällig majoritet” och därför inget regeringsalternativ.

– Det här är en högst tillfällig majoritet som bara röstar bort regeringen och som saknar vilja och förmåga lägga fram alternativ, säger Löfven.

Enligt honom finns ingen majoritet för Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

– Efter dagens omröstning befinner sig Sverige i ett svårt politiskt läge, säger Löfven.

Om Löfven kommer fram till att ett extra val behövs, så har han inga andra planer än att själv leda sitt parti i en sådan valrörelse.

Läs även: Nedröstad – nu ligger bollen hos Löfven

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV