Radar · Utrikes

Hongkong-tidning kan tvingas lägga ned

En gatuförsäljare med Apple Daily i Hongkong i fredags.

Den prodemokratiska Hongkongtidningen Apple Daily kommer att tvingas lägga ned inom några dagar, enligt en rådgivare till den fängslade ägaren Jimmy Lai. På fredag möts tidningens styrelse för att fatta beslut om framtiden.

Myndigheterna i Hongkong har frusit tidningens tillgångar och rådgivaren Mark Simon säger att Apple Daily i nuvarande situation inte kommer att kunna ges ut så länge som tidigare har uppgetts.

– Vi trodde att vi skulle kunna klara oss till slutet av månaden, men det blir bara svårare och svårare. Nu handlar det om ett par dagar, säger han.

Besked om framtiden för tidningen väntas på fredag.

”Styrelsen har bestämt sig för att sammanträda igen på fredag för att besluta om huruvida Apple Daily ska läggas ned”, skriver tidningen.

Chefer greps

Fem av tidningens chefer greps vid ett tillslag mot redaktionen i torsdags. Fler än 500 poliser deltog i tillslaget, som har lett till kraftig internationell kritik och ses som ett led i att regimen i Peking skärper sitt grepp över Hongkong, som tidigare har haft ett relativt oberoende från Fastlandskina.

Tre av cheferna släpptes mot borgen i fredags i väntan på vidare utredningar medan två chefer har nekats borgen och hålls i förvar. De anklagas för att ha samarbetat med utländska krafter och för att ha underminerat Kinas nationella säkerhet, i samband med en serie artiklar som polisen anser har uppmanat till internationella sanktioner.

Tryckte extra stor upplaga

Vid tillslaget ska datorer och hårddiskar ha tagits i beslag. Tillgångar knutna till tidningen värda 18 miljoner Hongkongdollar – cirka 20 miljoner kronor – frystes. Polisen ska gå igenom fler än 40 beslagtagna datorer och 16 hårddiskar, enligt åklagarna.

I fredags svarade tidningen med att trycka flera hundratusen exemplar extra av fredagsutgåvan.

Omkring 500 000 exemplar, att jämföra med den normala upplagan på 80 000, nådde då tidningsställen i Hongkong.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV