Glöd · Debatt

Därför måste vi reagera mot marknadshyrorna 

Marknadshyrornas vara eller icke vara har varit föremål för en het debatt den senaste veckan.

DEBATT. En bostad är inte som en bil. En bil köper du om du har råd. En bostad är en mänsklig rättighet (finns med i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.)

Andra mänskliga rättigheter är skola och sjukvård. I dessa fall så agerar staten, regionerna och kommunerna aktivt. De bygger sjukhus och skolor.
Det borde vara samma sak när det gäller bostad och det var det också en gång i tiden. På 1960-talet bestämde den socialdemokratiska regeringen att bygga 1 miljon bostäder. Då lånade staten ut pengar till de allmännyttiga, kommunala bostadsbolagen. Lånen hade bra villkor och de kommunala bostadsbolagen skulle drivas utan vinst. Så borde vi göra nu också.
Men nu är i stället ett förslag på gång som går i rakt motsatt riktning: ”Fri hyressättning i nyproduktion”.

Justitieminister Morgan Johansson försöker få det att låta som att det är en bagatell. Han sa att det bara berör 1 procent av hyreslägenheterna. Men 1 procent i år och ytterligare 1 procent nästa år och så vidare. Dessutom gäller det också vid ombyggnad. Snart är det 20 procent av hyreslägenheterna.

Exakt vad som kommer att hända om detta genomförs kan man inte veta, men man kan ana. I de flesta kommunerna är det stor bostadsbrist. En fastighetsägare kan då sätta en hög hyra och det kommer att finnas desperata människor som inte ser någon annan lösning än att betala. Fattigdomen kommer alltså att öka. För att ha råd kommer flera människor att tränga in sig i samma lägenhet. Trångboddheten kommer alltså att öka.
Utbetalningarna av bostadsbidrag och försörjningsstöd kommer att öka. Det är våra skatteinbetalningar. Fastighetsägarnas förmögenheter kommer att öka.

När jag skriver detta så har det precis vart en presskonferens med statsminister Stefan Löfven och Centerpartiets ordförande Annie Lööf. Här presenterades en förändrad process men inte ett nytt innehåll. Hyresgästföreningen, de allmännyttiga bostadsbolagen och fastighetsägarnas förening ska förhandla. Men om förhandlarna inte kommer överens så ska utredningens förslag bli lag. Detta är ju inga riktiga förhandlingar eftersom det redan är bestämt vad som händer om förhandlingarna misslyckas.

Fastighetsägarna tycker ju att utredningens förslag är bra, så de behöver bara säga nej till Hyresgästföreningens förslag så blir det fri hyressättning i nyproduktion.

Om vi inte vill ha en sådan utveckling så måste svenska folket reagera och agera. Tillsammans kan vi lösa det.