Radar · Migration

Hungerstrejkande migranter hotar regering

En hungerstrejkande kvinna tröstas av andra under en protest till stöd för de papperslösa migranterna i Bryssel den 17 juli.

Hundratals papperslösa migranter hungerstrejkar i Belgiens huvudstad Bryssel. De runt 400 migranterna, som kräver uppehållstillstånd efter att i många fall ha vistats i Belgien i åratal, har nu även börjat vägra att ta emot vatten.

Enligt Läkare utan gränser (MSF), som tar hand om migranterna vid de två universitet och en kyrka som de ockuperar, kan de utan vatten ”dö inom några dagar”. Efter två månaders hungerstrejk har många av dem förlorat allt hopp och har självmordstankar, uppger organisationen.

Hittills har premiärminister Alexander De Croo vägrat att göra några undantag från gällande asyl- och migrationsregler för hungerstrejkarna.
Två av sju belgiska partier inom De Croos regeringskoalition har dock kritiserat premiärministern och kallat honom för alltför oflexibel. De två partierna hotar nu med att lämna koalitionen om någon av migranterna dör – vilket skulle kasta omkull hela den belgiska regeringen och kasta in Belgien i en politisk kris.

Merparten av migranterna är från södra Asien och Nordafrika. Många av dem har varit i Belgien i över ett årtionde.