Glöd · Syrepanelen

Syrepanelen – om covid-19-vaccinet

Vaccin i sikte.

Nu finns det vaccin mot covid-19. Vad är dina tankar om vaccinet, och kommer du att ta det när du får möjligheten?

Är definitivt inte vaccinmotståndare, vaccin räddar miljontals liv årligen. MEN detta känns lika framhastat som svininfluensavaccinet. Tyvärr. Jag känner mig osäker inför det. Fast sen sjunger jag i kör och då
blir väl vaccinering obligatorisk för att få börja sjunga igen. Så, jag gillar det inte, men jag kommer ta det och hoppas på det bästa.

Göran Hådén, 39 år, grön skribent

Ja.

Rickard Nordin, 37 år, riksdagsledamot, Centerpartiet

Jag kommer självklart att vaccinera mig. Det handlar både om att skydda mig, men även mina medmänniskor. Självklart finns det en oro för eventuella biverkningar, listan på sådana är dock inte värre än för många andra mediciner som vi utan att reflektera utsätter oss för.

Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden

Jag kommer vaccinera mig när jag får. En vaccinerad befolkning är det enda som kan stoppa pandemin. Samtidigt visar turordningen i vaccinationskön åter på de stora orättvisor som den globala maktordningen skapar. Till exempel vägrar Israel släppa in palestinier, Latinamerika köper vacciner med lägre effektivitet och sist i kön tvingas den afrikanska kontinenten stå. Papperslösa måste helt hålla sig undan. Framtiden ljusnar för oss längst fram, men är fortfarande nattsvart för de flesta. Så mycket för att sitta ”i samma båt”.

Jonas Bane, 33 år, ordförande, Klimatriksdagen

Ja, absolut. Ser det som en solidarisk handling att tillsammans stävja pandemin.

Anna Stenvinkel, 52 år, generalsekreterare, Forum Civ

Det är en självklarhet för mig att vaccinera mig när jag får erbjudandet. Jag önskar att alla i världen hade samma chans till detta som jag. Det är glädjande att Sverige kommer att dela med sig av vaccindoser till några av de länder som inte har råd själva. Trots det, och andra länders bidrag, är det en stor risk att en stor andel av de som redan är mycket utsatta i vår värld inte får tillgång till vaccin. Så även i denna fråga är det av största vikt att vi utgår från åtagandet i Agenda 2030 – Leave no one behind!

Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp

En pandemi, som covid-19, kan inte stoppas av enskilda länder eller personer. Det måste ske i globalt samarbete. Som individer har vi ett ansvar för att vaccinera oss. Som rika länder har vi ett ansvar för att se till att vaccinet kan ges i alla delar av världen. Framåt måste vi också se över vår relation till djuren. Den typ av djurmarknader där vilda och domesticerade djur blandas måste snarast förbjudas. Men även vår egen djurhantering behöver skärpas. Som individer måste vi var och en noga tänka över vår köttkonsumtion.

Ossian Mathiessen, 30 år, talesperson, Klimataktion

Jag kommer absolut att vaccinera mig när jag får chansen. Vaccination är ett bra exempel på en situation där en liten och slumpmässig risk på individnivå står mot en ofantligt stor gemensam nyttighet – att vi får ett slut på pandemin som krävt över två miljoner dödsoffer. Att då inte vilja vaccinera sig tycker jag är beklämmande.

Tove Ahlström, 43 år, vd, tankesmedjan Global utmaning

Forskningen och utvecklingen av ett vaccin mot covid-19 har gått fort. Universitet, företag och stater har hjälpts åt och samarbetet har gett resultat. Världen står nu inför nästa stora utmaning, det vill säga massvaccination av människor i ALLA delar av världen för att på ett effektivt bekämpa pandemin. En pandemi bekämpas inte effektivt i ett land utan överallt samtidigt. WHO:s generalsekreterare, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, gick ut i veckan och varnade för att vi är på väg att begå ett katastrofalt moraliskt misstag genom att fattiga länder inte får tillgång till vaccinet. Återigen behövs samarbete. Jag hoppas att alla länder som köpt upp stora kvantiteter av vaccinet tar sitt ansvar och delar med sig till resten av världen, så att vi tar oss ur pandemin tillsammans.

Och JA, jag kommer vaccinera mig när det blir min tur.

Jan Strömdahl, 84 år, ordförande, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen

Så fort jag erbjuds. Det är en plikt mot mina medmänniskor och mig själv.

Robin Zachari, 38 år, verksamhetschef, Skiftet

Vaccinen som nu kommer bygger på enorma statliga investeringar i grundforskning. Utan denna icke ”lönsamma” forskning hade inga kommersiella läkemedelsbolag kunnat ta fram de livsviktiga vaccinen. Jag kommer ta vaccinet så fort det blir tillgängligt för mig då det är en skyldighet att skydda andra. De som vägrar vaccinet utan goda medicinska grunder (att inte lita på vaccin är inte ett sådant) är extremt osolidariska och bör skämmas.

Pontus Bergendahl, 51 år, Extinction rebellion

Jämte penicillin är vaccin det största framsteget för folkhälsan i världen. Jag litar på den samlade vetenskapen i det här fallet också och tar mitt ansvar när det är min tur. Ser fram emot att ses på gatorna när värmen kommer!

Anna-Carin Hall, 60 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna

För egen del ser jag det som en solidarisk handling att ta vaccinet. Det handlar inte i första hand om mitt liv utan om andras. Det svenska vaccinmotståndet är däremot betänkligt. Den klantigt hanterade narkolepsi-skandalen är en orsak, men värre är alla falska påståenden som sprids om vaccinet i slutna nätgrupper. Svenska myndigheter måste hitta lösningar på att nästan hälften av all äldreomsorgspersonal i till exempel Burlöv vägrar vaccinera sig. Det ordnar sig inte automatiskt som Folkhälsomyndigheten tror.