Glöd · Debatt

Sverige behöver god elförsörjning

Chefen för rivningen av kraftverket i Barsebäck visar runt i kontrollrummet.

DEBATT Den 23:e januari är elens dag. Sveriges konkurrenskraft och välfärd förutsätter god elförsörjning. En elektrifiering av industri är dessutom helt avgörande för klimatomställningen. Trots det väljer regeringen att avveckla två kärnkraftverk, när dessa är en stor del av av Sveriges fossilfria elproduktion. Samtidigt som södra Sverige är historiskt sårbara och inte har tillräckligt med el för att starta ett bageri. Sveriges energipolitik behöver omarbetas från grunden och Moderaterna ska vara ledande i det arbetet.

Kärnkraften står för cirka 40 procent av all el som produceras i Sverige och är en stor del i vår fossilfria elproduktion. Nedläggningen av Ringhals 1 och 2 kommer enligt Svenska Kraftnät att leda till högre elpriser och många timmar med svårigheter att överhuvudtaget få ihop effektbalansen. Det slår mot hushållen, mot svensk basindustri och mot långsiktig svensk konkurrenskraft. Det är nödvändigt att Sverige deltar i den tekniska utvecklingen som nu sker när det gäller kärnkraft för att Sverige ska kunna hantera befintliga reaktorer, för möjligheten att bygga nya och ha förmågan att avveckla äldre reaktorer på ett ansvarsfullt sätt. Därför krävs ökade anslag för kärnkraftsforskning. 

Kärnkraft är onekligen en viktig del av Sveriges energipolitik men något som också behöver ses över är elmarknadens utformning. Lokal produktion behöver uppmuntras och steget för företag att bli självförsörjande behöver förenklas. Dagens reglering innebär till exempel att ett företag som monterar solceller med minst 500 kW måste betala skatt på egenanvänd el. Sverige har fortfarande en extremt tuff beskattning av egenanvänd el ur ett internationellt perspektiv. I en studie av Svensk Solenergi syns det tydligt att de flesta länder i EU inte har någon storleksbegränsning när det gäller egenanvänd el. Finland är det enda land som är i någorlunda närhet med Sverige och även där förs diskussioner om att avskaffa taket. En trend Sverige bör följa.

Vissa storstadsregioner hade redan för ett år sedan, på grund av kapacitetsbrist i elnäten, problem med att överföringen inte räcker till. Det gör tillexempel att dessa regioner tvingas tacka nej till verksamheter som vill etablera sig eller bostadsbyggande. Hur ska vi få den elektricitet som krävs för att utsläppstunga bolagsjättar som LKAB och SSAB ska kunna ställa om till klimatsmart produktion, när elen i Malmö inte ens räckte till ett nytt Pågen-bageri?

Södra Sverige är betydligt mer utsatt nu än innan, speciellt när Ringhals 1 och 2 avvecklats. Sårbarheten i södra Sverige förstärks ytterligare i och med att stamnätsutbyggnaden “Sydvästlänken” försenats. Med länken i full drift kommer kapaciteten att överföra el mellan mellersta och södra Sverige att öka med upp till 25 procent. Projektet har försenats i fem år. Det är ohållbart. Sydvästlänken måste slutföras med högsta prioritet. Dessutom behöver ledtiderna kapas, vilket även Sydsvenska Handelskammaren drivit. Stamnätsbegränsningar tar generellt 10 år att bygga bort och merparten är ren administration, i form av bland annat tillstånd och överklaganden. 

Sverige står inför en kris, en annorlunda kris som hotar våra hushåll, vår basindustri och vår långsiktiga konkurrenskraft. Åtgärder som Sydvästlänken får inte bortprioriteras i fem år till. Företag får inte straffbeskattas för egenanvänd el. Väsentliga delar av vår fossilfria elproduktion ska inte avvecklas. Sveriges energipolitik behöver omarbetas från grunden och Moderaterna ska vara ledande i det arbetet, regeringen håller inte måttet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV