Radar · Politik

Stora privata koncerner ligger bakom två av tre nya friskolor

Bakom nästan två av tre nya friskolor står någon av friskolekoncernerna.

Två av tre nya friskolor står någon av de stora friskolekoncernerna bakom. ”Regelverket styr friskoleväsendet mot koncernerna”, säger Håkan Wiclander som är ordförande i Idéburna skolors riksförbund till tidningen Skolvärlden.

Merparten av 208 ansökningar som kom in till Skolinspektionen om att få starta en ny eller utöka verksamheten vid en fristående skola 2020 kom från de stora aktörerna.

100 ansökningar godkändes, varav 36 ansökningar var nyetablering och 64 om utökning av befintlig verksamhet.

Bakom 34 av de 36 beviljade ansökningarna om nyetablering stod ett aktiebolag och bakom 23 av de 36 en koncern, enligt Skolvärlden. Academedia, som är landets största kommersiella skolhuvudman, stod för nio av de beviljade ansökningarna.

Håkan Wiclander berättar i tidningen Skolvärlden att utvecklingen mot att de stora privata koncernerna tar en allt större del av den svenska skolmarknaden är ekonomiskt logiskt. Han menar att det nuvarande systemet är riggat för de stora koncernerna och tycker att det borde ställas olika krav på ideella och icke vinstdrivna aktörer på skolmarknaden

–Jag tycker att det är vansinnigt att likställa Academedia eller Internationella engelska skolan med ett litet kooperativ.

Skolinspektionens rapportBeslut om ansökningar att starta eller utöka fristående skola -läsåret 2021/22

Läs mer här: Kraftigt ökad vinst för Academedia