Energi · På gång

På gång

I dag, på den årliga Fadimedagen, uppmärksammas Fadime Sahindal som mördades 2002.

21/1 Fossilfritt Sverige har tagit fram en vätgasstrategi som ska lämnas över till regeringen. I samband med detta arrangeras ett webbinarium för att diskutera hur Sverige kan bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Riksdagsseminarium till minnet av Fadime Sahindal

21/1 På temat Könsstympning och vardagsheder arrangerar nätverket Varken hora eller kuvad ett seminarium i riksdagen, till minne av mördade Fadime Sahindal på den årliga Fadimedagen. Dagen innehåller bland annat ett panelsamtal om hedersförtryckets olika ansikten och normer.

Strejk för klimatet

22/1 Fridays for futures strejker för klimatet fortsätter runt om i landet tills Sverige är i linje med Parisavtalet. I Göteborg samlas klimatengagerade coronasäkert på Gustav Adolfs torg. I Stockholm och i andra delar av landet protesteras det digitalt.

Dom väntas i belgisk rättegång mot iransk diplomat

22/1 Dom väntas i rättegång mot en iransk diplomat som står anklagad för att ha planerat en attack mot iranska exilpolitiker i Paris 2018.

EU:s hälsokommissionär om erfarenheterna från covid-19-krisen

22/1 Hälsokommissionär Stella Kyriakides håller tal hos tankesmedjan EPC om erfarenheterna från covid 19-krisen och vägen vidare.

Ett år sedan Wuhans nedstängning

23/1 I dag är det ett år sedan som Wuhan sattes i karantän och tåg- och flygförbindelser drogs in. Det kinesiska nyårsfirandet ställdes in i hela landet.

Presidentval i Portugal

24/1 Denna dag är det val av president i Portugal.

Bildningens dag

24/2 I dag uppmärksammas Internationella dagen för utbildning.

Huvudförhandling i mål om brott mot Estonialagen

25–26/1 Göteborgs tingsrätt inleder huvudförhandling i mål där två svenska män har åtalats för brott mot Estonialagen. De ingick i ett filmteam som med en dykrobot filmade vraket.

USA:s utrikespolitik med Joe Biden som president

25/1 Joe Biden har mycket att göra på hemmaplan. Men vad kan vi förvänta oss av utrikespolitiken? ABF och Arena idé arrangerar ett webbinarium med bland andra Karin Henriksson och Leif Pagrotsky.

Björn Wiman – Hatet mot judarna

25/1 Judisk kultur i Sverige och Fri tanke arrangerar ett webbsamtal med författaren och journalisten Björn Wiman. Han har skrivit boken ”Hatet mot judarna” om dess nya och historiska former, om minnesarbetet efter Förintelsen och om kulturens betydelse i en tid då demokratin hotas. Essäerna inskärper också vikten av vaksamhet: där det finns hat mot judar finns det hat också mot andra.

Hur ser det svenska klassamhället ut i dag?

25/1 Katalys, ABF med flera arrangerar en livesänd lansering av boken ”Klass i Sverige: Ojämlikheten, makten och politiken i det 21:a århundradet”. I boken skildras klassamhällets fakta och förändring, samtidigt som den uppdateras så att kön och etnicitet ges plats i en uppdaterad klassanalys. En panel med forskare samtalar.

Guldbaggegalan

25/1 Guldbaggegalan direktsänds i SVT, men hålls detta år utan publik på plats och sänds från Annexet i Stockholm.

Filmvisning: Romska tårar

26/1 É Romani glinda bjuder in till en webbsänd filmafton med anledning av minnesdagen för Förintelsens offer den 27 januari. Romska tårar är en dokumentärfilm med vittnesmål från överlevande romer som blev deporterade från Rumänien till Transnistrien och som lyckades ta sig tillbaka till Rumänien. Filmen är producerad av den romska aktivisten Luminita Cioaba, barn till överlevande från deportationen.

Att förstå samtida debatter: Ett försvar för en humanistisk läsart

27/1 Humanistiska fakulteten i Göteborg arrangerar ett webbsamtal med forskare från Göteborgs universitet. Det sägs ofta att läskunnigheten ökar, men ökar samtidigt förmågan att förstå en debatts sammanhang och dess undertexter?

Förintelsens minnesdag – livesänd minnesdagsceremoni

27/1 På Förintelsens minnesdag hedras offren för Förintelsen och minns dem som stod upp för människovärdet och gjorde motstånd. Forum för levande arrangerar en livesänd minnesceremoni med tal, vittnesmål och musik där bland andra Livia Fränkel, statsminister Stefan Löfven och riksdagens talman Andreas Norlén medverkar. Sofia Karlsson och pianisten Martin Hederos uppträder.