Radar · Morgonkollen

Mexiko välkomnar stopp av gränsbygget

USA:s nye president Joe Biden undertecknar presidentordrar i Ovala rummet.

Demokraten Joe Biden inledde sitt presidentskap med att underteckna en rad presidentordrar, bland annat om att USA ska återansluta till Parisavtalet och stoppa finansieringen av byggandet av en gränsbarriär mot Mexiko.

– Med tanke på läget i landet får ingen tid spillas. Vi måste börja jobba med en gång, sade Biden från Ovala rummet.

Han beslutade bland annat även om att USA ska återansluta till Världshälsoorganisationen WHO, samt lyfte ett inreseförbud mot människor från i huvudsak muslimska länder.

Biden uppmanar dessutom alla amerikaner att använda munskydd i 100 dagar, samtidigt som det blir obligatoriskt att bära munskydd i alla statliga myndighetsbyggnader.

CNN rapporterar att presidenten under de första timmarna på jobbet tog beslut om 17 olika frågor, och då på ett mer omfattande sätt än tidigare presidenter rev upp beslut som tagits av föregångaren.

Ett av besluten handlade om att avbryta finansieringen av byggandet av en gränsbarriär mot Mexiko, något som uppskattas av grannlandet.

”Mexiko välkomnar att murbygget avslutas, migrationsförslaget till förmån för Daca och en väg mot dubbelt medborgarskap”, skriver Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard på Twitter.

Han hänvisar till migrationsprogrammet Daca, skapat av Barack Obama och som skyddar papperslösa unga från utvisning. Ett program som Trump försökte avsluta. Biden har även kommit med lagförslag som bland annat innebär att det blir enklare för papperslösa att få medborgarskap i USA.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV