Radar · Utrikes

Journalist dödsskjuten i härjade Tigray

Förnödenheter från amerikanska Usaid distribueras i Tigray i Etiopien.

Läget är fortsatt svårt i krigshärjade Tigray i Etiopien och pressfriheten är inskränkt, enligt människorättsorganisationer.

En etiopisk journalist och ytterligare en person har skjutits till döds i Tigary i norra Etiopien, rapporterar en representant för en biståndsorganisation på plats.

Journalisten och hans vän mördades med skott mot huvudet när de två färdades med bil i den regionala huvudstaden Mekele på kvällen. Kropparna hittades först dagen efter.

Uppgifterna om mordet kommer samtidigt som rättsgrupper säger att yttrande- och pressfriheten i regionen har inskränkts den senaste tiden.

Hjälporganisationer varnar samtidigt för att många i det härjade området inte har tillgång till mat eller vatten, och saknar sjukvård.

Etiopisk militär genomförde en offensiv i november i delstaten för att avsätta det regionala styret Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF). Tusentals tros ha dödats under offensiven, någon bekräftad dödssiffra finns inte. Runt 300 000 flydde området under striderna.

Läkare utan gränser säger att läkare och vårdare kämpar för att rädda livet på ”hungrande patienter”, medan Unicef konstaterar att undernäring var den ledande dödsorsaken i orter som Shire.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV