Radar · Inrikes

Hundratusentals hönor ska avlivas i Kalmar län

En värphönsgård i Småland har drabbats av ett omfattande utbrott av fågelinfluensa – nu måste hundratusentals hönor avlivas, efter beslut från Jordbruksverket.

En stor äggproducent måste massavliva hönor på en gård i Kalmar län till följd av ett stort utbrott av fågelinfluensa. Det meddelade Jordbruksverket tidigare veckan.

Nyheten rapporterades först av ATL. En halv miljon hönor ska, efter beslut från Jordbruksverket i måndags, avlivas på en värphönsgård i Kalmar län. Anledningen: Gården har drabbats av fågelinfluensa och smittspridningen måste hindras.

– Det är ett ovanligt aggressivt virus med hög dödlighet, säger Håkan Henrikson, chefveterinär på Jordbruksverket, till ATL.

Detta är den femte anläggningen i ordningen som nu har drabbats av fågelinfluensa i Sverige. Gården i Kalmars län utgör dock den enda anläggningen i Småland, övriga fyra finns i Skåne.

Viruset, som är luftburet och huvudsakligen sprids av vilda fåglar, smittar inte människor men har haft en hög spridningsgrad hos kycklingar, kalkoner och hönor i merparten av Europas länder.

Läs även: Larm om fågelinfluensa – hönor hålls inomhus

Fakta: Fågelinfluensa

Såhär ser rutinerna ut vid konstaterade fall av fågelinfluensa:
Gården som har blivit drabbad spärras och inga djur, produkter eller gödsel får lämna gården.
Alla smittade fåglar måste avlivas och ägg måste destrueras.
Gården saneras och nya djur kan sättas in tidigast 21 dagar efter att saneringen är klar.
Ett skyddsområde med en radie av minst tre kilometer inrättas runt gården samt ett övervakningsområde med en radie av minst tio kilometer.
Inom dessa områden råder sedan förbud mot bland annat transporter och förflyttningar av fåglar, kläckägg och kött från fågel. För vissa transporter krävs ett särskilt tillstånd.
Utställningar och andra sammankomster med levande fåglar förbjuds.
Källa: Jordbruksverket/ATL