Radar · Integritet

Hotellbolag erkänner diskriminering av romska kvinnor

Två romska kvinnor diskriminerades på grund av deras etniska tillhörighet när de skulle checka in på ett hotell utanför Stockholm.

Två kvinnor hade bokat ett rum på ett hotell strax utanför Stockholm. Men när de skulle checka in avvisades de på grund av deras etniska tillhörighet. Hotellbolaget erkänner nu att kvinnorna utsattes för diskriminering.

Trots att kvinnorna aldrig tidigare varit på hotellet, uppgav receptionisten att de inte var välkomna och att de skulle lämna hotellet, med hänvisning till att man tidigare hade haft problem med andra personer som var romer.

Hotellbolaget erkänner nu att det rörde sig om diskriminering på grund av etnisk tillhörighet när kvinnorna avvisades från hotellet. Mot bakgrund av detta har Diskrimineringsombudsmannen (DO) träffat en överenskommelse med bolaget och kvinnorna kommer att ersättas med 30 000 kronor vardera för diskrimineringen.

– Att man som individ på det här sättet drabbas på grund av hur andra individer har agerat för att man uppfattas ha samma etniska tillhörighet är diskriminering, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV