Extra ersättning – för billigare patienter. Skattepengar strömmar in i vårdbolaget Krys kassa. Nu ska politikerna i region Stockholm avgöra om Kry också ska få driva 1177 Vårdguiden. Flera kopplingar mellan vårdbolaget och Moderaterna gör att Vänsterpartiet nu ifrågasätter om ett objektivt beslut kommer fattas. ”Moderaterna har en historia av att gynna sina kompisar”, säger regionpolitikern Jonas Lindberg (V).
1 september 2020. Stockhoms moderata finansregionråd Iréne Svenonius är på ett strålande humör. Det är invigning av vårdbolaget Krys första vårdcentral i Stockholm. Mitt i Gallerian, köpcentret ett par stenkast från Sergels torg, finns nu en 600 kvadratmeter stor mottagning. Det är ljust och fräscht. Bolaget som gjort sig känt genom sin app för läkarbedömningar via videosamtal har fått tak och väggar. För Dagens nyheters reporter beskriver Iréne Svenonius hur nöjd hon är med Krys etablering.
– Det är en offentlig hemlighet att vi verkligen velat få in dem under Region Stockholms vingar, säger hon.
När hälso– och sjukvårdsnämnden i region Stockholm om några veckor ska avgöra om Kry ska få ta över driften av 1177 Vårdguiden i Stockholm är det inte alla som litar på att bedömningen blir objektiv. Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Jonas Lindberg anser att de kopplingar som finns mellan Kry och Moderaterna ger anledning att hissa varningsflaggor.
– I princip borde hela det moderata partiet avstå från att delta i beslutet eftersom det finns så insyltade kopplingar mellan dem och bolaget, säger han.
Från början var tanken att sjukvårdsdirektören Björn Eriksson på egen hand skulle fatta beslutet om ifall regionen godkänner att Kry tar över 1177 genom att köpa Medhelps dotterbolag Vårdtjänster som i dag ansvarar för driften. Men efter en intensiv debatt om risk för jäv i och med att Kry har egna vårdcentraler dit 1177 kan hänvisa patienter ska beslutet nu fattas av politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Krychefen svåger till "dold makthavare"
De kopplingar mellan Kry och Moderaterna som Vänsterpartiet oroar sig för, finns på olika nivåer. Ett exempel är Erik Randberg, som ansvarar för Krys ”public affairs”, det vill säga politisk påverkan. Till Kry kom han direkt från Moderaterna i Stockholms stadshus, där han var analyschef åt finansborgarrådet Anna König Jerlmyr.
Också Krys Sverigechef Erik Hjelmstedt har kopplingar till Moderaterna. Hans svåger är Mikael Storåkers som pekats ut som en dold makthavare med stort informellt inflytande i partiet. Storåkers var på 00-talet PR-gurun bakom lanseringen av Reinfeldts nya moderater. När han anlitades av partiet i valrörelsen 2018 la han i ett sent skede om kampanjstrategin, vilket anses ha bidragit till en stark valspurt. I maj 2019 berättade Expressen om intern kritik mot att Storåkers deltog i partiledningens möten även efter valet, trots att han inte hade någon formell roll. Till partiledningen hör finansregionrådet Iréne Svenonius, som ledamot i partistyrelsen.
Sålde till Reinfeldts arbetsgivare
Även om det inte handlar om direkta kopplingar mellan Kry och de personer som ska fatta beslut om de ska få ta över driften av 1177 anser Vänsterpartiets Jonas Lindberg att hans oro är berättigad. Han pekar på regionens kritiserade försäljning av Bromma sjukhus i fjol till bolaget Vectura, där den före detta moderata regionpolitikern Filippa Reinfeldt arbetar. Hon och Iréne Svenonius sitter båda i kommunfullmäktige i Täby.
– Moderaterna har en historia av att gynna sina kompisar i olika bolag, säger Jonas Lindberg.
Iréne Svenonius ställer inte upp på intervju med Syre. Hennes pressekreterare Sara Persson svarar kort via mejl att hon ser Jonas Lindbergs uttalande som ”grundlösa förtalsanklagelser”. Vidare skriver hon att ”Var tidigare politiska tjänstemän arbetar påverkar inte Region Stockholms kommande beslut” och understryker att Erik Randberg inte arbetat inom regionen.
Jonas Lindberg och Vänsterpartiet anser att Region Stockholm på flera sätt gynnat Kry. Ett exempel är att vårdcentralerna numera har möjlighet att lista sina patienter med hjälp av underskrift med bank-ID.
– Det är ett beslut som är skräddarsytt för Kry, säger Jonas Lindberg.
Extra betalt – för enkla patienter
När Kry öppnade sina två fysiska vårdcentraler i Stockholm använde de möjligheten att använda digitala underskrifter på ett sätt som ledde till massiv kritik. Användare av appen uppmanades att lista sig hos Kry, vilket många patienter gjorde utan att vara medvetna om att de då förlorade listningen på den vårdcentral de hade sedan tidigare.
Under de fyra första veckorna listade sig 10 000 patienter på Krys båda vårdcentraler, i Gallerian mitt i stan och på Östermalm. Flera andra vårdcentraler larmade om att de förlorat ett stort antal listade patienter – och därmed gick miste om stora intäkter eftersom en stor del av regionens ersättning till vårdcentralerna baseras på hur många som är listade.
Region Stockholms ersättningssystem är också utformat så att nyetablerade vårdcentraler får 50 procent mer ersättning för varje besök. Enligt Jonas Lindberg bidrar det till en snedfördelning av vårdresurserna. Krys vårdcentraler finns i områden där invånarna är friskare än i flertalet av stadens förorter.
– Nyetableringsersättningen borde vara behovsprövad. Idag tar den ingen hänsyn till om du öppnar i Rinkeby eller Östermalm, säger Jonas Lindberg.
De styrande i region Stockholm tillbakavisar att deras ersättningssystem gynnar Kry. Iréne Svenonius pressekreterare Sara Persson pekar på att regionen tidigare betalade stora summor i så kallad utomlänsersättning för patienter som gjorde digitala läkarbesök via Krys app. Bakgrunden är att Krys plattform är knuten till Jönköping och att bolaget därmed får extra betalt för patienter från andra regioner – även om de sitter hemma i sina egna vardagsrum och pratar med läkaren.
”Region Stockholm har velat undvika betala dyra extraavgifter till socialdemokratiskt styrda regioner för att de fortsätter hålla kryphål öppna för gratis vård genom utomlänstaxan”, skriver Sara Persson till Syre.
"Full transparens"
Även om många patienter listade sig på Krys vårdcentraler i Stockholm när de öppnade är fortfarande en stor del av de patienter som gör digitala besök hos Kry eller andra nätläkarbolag listade någon annanstans. För dessa patienter får bolagen del av de 300 kronor extra som betalas ut för besök av olistade patienter – trots att det i hög utsträckning rör sig om besök av i grunden friska patienter med relativt enkla åkommor.
Kry betonar i ett mejl från presschefen Jonas Beltrame-Linné att reglerna för listning och ersättningar är de samma för alla vårdgivare i regionen. Att bolaget skulle ha några gräddfiler avfärdar han.
”Kry för en löpande dialog med ledande politiker i såväl majoritet som opposition i Region Stockholm och med representanter för förvaltningen. Det är en dialog som alla offentligt drivna och privata vårdgivare inom primärvården har med Region Stockholm. Detta sker för Krys räkning med full transparens där vi ofta bjuder in till studiebesök och möten för att visa vår verksamhet”, skriver Jonas Beltrame-Linné.
Uppdatering 12 februari klockan 12.10:
I en tidigare version påstods felaktigt att Erik Hjelmstedt sitter i Svenska dagbladets styrelse. Svenska dagbladet har inte längre någon egen styrelse.
Läs även: Nya turer om Kry – Vänsterpartiet anmäler region Stockholm
Läs även: Nu går Lövin – och MP väljer väg