Radar · Utrikes

Texas katastrofdeklarerat – nu debatteras förnybara energislag

Efter extremkylan har vattenproblemen tagit över i Texas.

I lördags förklarade Joe Biden Texas som nationellt katastrofområde. Den ovanliga köldknäppen har krävt minst 40 människors liv och gjort att många blivit utan el och vatten. Nu har en debatt blossat upp om huruvida förnybar energi är problemet eller lösningen på liknande situationer.

Trots att extremkylan i Texas nu börjar släppa lite så förklarade Joe Biden området som katastrofområde under lördagen. Hela delstaten har utsatts för extremt kallt väder, vilket lett till att miljoner människor blivit utan ström och vatten och minst 40 personer uppskattas ha dött, direkt av kylan eller av kolmonoxidförgiftning när de försökt värma upp sina hem.

Att delstaten nu förklarats som katastrofområde gör att den kan ta emot ekonomiskt stöd för att underlätta för de som drabbats av väderkatastrofen. I Texas hör minusgrader inte till vanligheterna, men under förra veckan gick temperaturerna ner till minus 14 grader, vilket skapat en rad problem såsom frysta och spruckna vattenledningar och kalla, otillräckligt isolerade hus.

De flesta har nu åter fått tillbaka elen, men fortfarande under lördagseftermiddagen var omkring 65 000 utan.

Skyllde på förnybar energi

Avbrotten har också lett till en häftig debatt om förnybara energislag.

I en uppmärksammad intervju i Fox news sa Texas guvernör Greg Abbott att ”detta visar hur Green New Deal skulle vara en dödlig affär för USA”, och skyllde elavbrotten i delstaten på sol- och vindenergin.

Men han fick kraftigt mothugg från flera håll. Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez, som är en av de främsta förespråkarna för en ny grön giv skrev på Twitter att ”Infrastrukturfel i Texas är bokstavligen vad som händer när du * inte * bedriver en Green New Deal”.

I själva verket var det de fossila energislagen som stod för det största bortfallet. Daniel Cohan, docent i teknik vid Rice University säger till Aljazeera att delstaten hade 25 megawatts bortfall från en naturgasanläggning och att kolanläggningar och kärnkraftverk stått för ytterligare några megawatts bortfall. Vind- och solelen i delstaten låg istället enbart något under det förväntade för en extremt kall vinterdag.

– Att låtsas att den minsta luckan är den största orsaken till problemet är djupt vilseledande, sade han till nyhetskanalen om det politiska utspelet från guvernören, och tillade:

– Naturgassystemet misslyckades med att ge dessa anläggningar en tillförlitlig leverans av bränsle.

Elnätet inte rustat för extremväder

Många har också lyft kritik mot att Texas elnät inte varit rustat för att klara extrema väderhändelser. Delstaten är den enda i USA som har ett självständigt och isolerat elnät, skriver Reuters. Detta gör att man undviker federala regleringar, men också att systemet blir sårbarare, då möjligheten att få energi från andra elnät är begränsad.

Delstatens största nätverksoperatör Electric Reliability Council of Texas, ERCOT, har fått kritik från flera håll för att de inte vinterrustat nätet ordentligt och sett till att det finns tillräckligt med överkapacitet. Systemet bygger på en fri prissättning, där priset ökar när efterfrågan är hög. Men samtidigt har ERCOT:s reservmarginal – bufferten mellan produktionskapacitet och prognostiserad efterfrågan – sjunkit till cirka 10% från cirka 20% år 2010. Detta har lagt tryck på generatorer när efterfrågan ökar, vilket gör nätet mindre flexibelt, skriver Reuters.

I en debattartikel i the Guardian sammanfattar Robert Reich, professor i offentlig politik vid University of California, det hela med att ”Texaner frös på grund av avreglering och att en vinstdriven fri marknad skapade ett elnät helt oförberett för klimatförändringar”.

Ovädret i sig var förutsägbart ett par veckor innan det inträffade, menar Jennifer Francis, forskare på Woodwell Climate Research Center. Till Aljazeera förklarar hon att extremvädret beror på en störning av den stratosfäriska polarvirveln.

– Istället för att vara stark och cirkulär och sitta över nordpolen kan den glida söderut – vilket är precis vad som hände i vinter. Det finns nya bevis för att dessa saker händer oftare i samband med klimatförändringar.