Radar · Mänskliga rättigheter

Stockholms tingsrätt: Riktlinjer för röstmottagande var diskriminerande

John Stauffer, chefsjurist på Civil rights defenders.

Stockholms tingsrätt har nu slagit fast att riktlinjerna för röstmottagare inför EU-valet 2019 varit diskriminerande. Domen rör ett uppmärksammat fall om rasism i vallokalerna och om den person som slog larm om diskrimineringen och därefter sades upp av valnämnden i Stockholm.

Det var på ett utbildningstillfälle inför valet som röstmottagare instruerades om att ifall en väljare vägrar lämna över sin valsedel till en röstmottagare med utländsk bakgrund skulle den istället få lämna den till en till synes svensk röstmottagare. Civil rights defenders har drivit fallet och är positiva till tingsrättens beslut.

– Det är mycket positivt att domstolen så tydligt slår fast att riktlinjerna skulle kunna leda till diskriminering och inte är tillåtna, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil rights defenders, i ett pressmeddelande.

Röstmottagaren Harry Peronius, som slog larm om riktlinjerna, stängdes av efter att han nekat en väljare att byta röstmottagare. Peronius ståndpunkt var att väljare inte ska kunna välja vilken röstmottagare de ska, eller inte ska, lämna sin valsedel till. Domstolen skriver i domen att hans agerande inte kan ses som en vägran att ta emot en röst – väljaren hade kunnat förtidsrösta. Om väljare skulle kunna vägra ge sin valseder till vissa röstmottagare skulle riktlinjerna bidra till en ordning som är diskriminerande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV