Glöd · Debatt

Shell måste sluta utvinna fossila bränslen!

Man som tankar sin bil på Shell.

DEBATT Under 2020 stod Shell inför rätta i Storbritanniens högsta domstol och fredagen den 12 februari i år kom beskedet att moderbolaget Shell kan höras i brittisk domstol angående oljeutsläpp från deras utvinningsindustri i Nigeria i ett fall som drivs av samhällena Bille och Ogale i Nigerdeltat. Samtidigt i Nederländerna vann nigerianska bönder en liknande rättegång mot Shell.

Bolaget ställs nu till svars för de enorma miljöföroreningar som deras verksamhet har orsakat i Ogoniland, en region i Nigerdeltat. Den pågående rättsprocessen i Storbritannien innebär ett tillfälle för människorna från Nigerdeltat att äntligen få möjlighet till kompensation och rättvisa, något vi på Amnesty International länge krävt. Det är också ett tillfälle att ställa frågan – är det dags för Shell att helt lämna oljan bakom sig?

År 1956 hittade Shell för första gången olja i Ogoniland, Nigeria. För många samhällen i denna region var företagets oljeutvinning början på slutet för jordbruk, fiske och rent vatten. Oändliga oljeläckage från rör och oljebrunnar har förvandlat marker från gröna och bördiga till oljeindränkta och sjuka.

De två samhällena, Ogale och Bille, har fått se sina livsförhållanden förstörda på grund av oljeföroreningar. Människorna levde självförsörjande liv innan Shell drog sina pipelines. Idag kan de inte ens dricka vattnet utan att riskera sin hälsa – halten av det cancerframkallande ämnet bensen är i vissa vattenbrunnar över 900 gånger det godkända gränsvärdet.

Därför har Ogale och Bille stämt Shell. De kräver att Shell städar upp efter årtionden av miljöförstöring och ger kompensation till de drabbade. En omfattande FN-rapport från 2011 slog fast att Shell har brustit i såväl säkerhet och kontroll av oljefälten som i saneringen av oljeläckor. I ett flertal rapporter anklagar Amnesty Shell för att fortfarande inte ha tagit sitt ansvar – drabbade samhällen lider ännu av miljöförstörda områden och förorenat grundvatten. Detta utgör negativ påverkan på grundläggande mänskliga rättigheter. Amnesty står bakom Ogale och Billes krav på upprättelse gentemot Shell. Krav som innebär att oljejätten ersätter den skada som orsakats av läckagen och åtar sig att finansiera nödvändig mark- och miljösanering.

Nigerdeltat och dess invånare har drabbats hårt på grund av Shells försummelse. Shell visar en lika allvarlig brist på ansvar i förhållande till klimatförändringar. Bolaget visste redan på 90-talet att deras produkter, olja och gas, orsakar klimatförändringar. Detta har inte hindrat dem från att bli Europas största oljebolag. En studie från 2017 visar att fossila företag (företag inom olje-, gas- och kolindustrin) sedan 1988 varit ansvariga för 71 procent av alla utsläpp av växthusgaser. Shell är den nionde största bidragaren bland dessa företag. Hur hårt drabbas vi alla, och klimatet, av dessa utsläpp?

Amnesty har i ett flertal uttalanden visat att klimatförändringar är intimt sammanlänkade med mänskliga rättigheter. Med stigande temperaturer blir naturkatastrofer, bränder, extremväder och torka allt vanligare och intensivare. På sikt kommer issmältningen dränka våra kuststäder. Men redan nu är detta verklighet för många människor. Bränder, vattenbrist, översvämningar och skördar som slår fel på grund av ett allt varmare och mer oberäkneligt klimat har förstört och kommer förstöra många liv och samhällen.

Klimatförändringar hotar och påverkar såväl rätten till hälsa, vatten, mat, bostad och liv samt andra ekonomiska, sociala, kulturella, medborgerliga och politiska rättigheter. Det händer här och nu och kommer bara bli värre. Själva grunden för ett tryggt samhälle och en välfungerande ekonomi är hotad.

Därför uppmanar vi Shell att snarast möjligt upphöra med att söka efter och utvinna nya olje- och gastillgångar och att ställa om sin affärsmodell till att producera enbart förnybar energi.