Energi · På gång

På gång

Nigers sittande president Mahamadou Issoufou.

21/2 Niger: Andra omgången av presidentvalet, som står i mellan expresidenten Mahamane Ousmane, som fick med 17 procent i första valomgången och Mohamed Bazoum, tidigare minister och nära allierad med den avgående presidenten Mahamadou Issoufou, som fick drygt 39 procent i första valomgången.

Internationella modersmålsdagen

21/2 Göteborgs Litteraturhus och Hear my voice uppmärksammar den internationella modersmålsdagen.

SCB: Befolkningsstatistik

22/2 SCB: Befolkningsstatistik för 2020.

Afghanistan i dag och framåtblickar

22/2 Efter årtionden av krig har USA och talibanerna skrivit under ett avtal 29 februari 2020. Vad innebär avtalet mellan USA och Talibaner för fortsatta intra-afghanska samtal? Och vad är egentligen förutsättningarna för fred i Afghanistan? Svenska Afghanistankommittén anordnar ett digitalt panelsamtal om situationen i Afghanistan!

Antarktis ekosystem

23/2 Vetenskapsakademin och Nationalkommittén för globala miljöförändringar arrangerar digitalt symposium om Antarktis ekosystem i ett förändrat klimat och Sveriges roll som ordförande för Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR). Kronprinsessan Victoria och utrikesminister Ann Linde medverkar.

40 år sedan den misslyckade militärkuppen i Spanien

23/2 Spanien: 40 år sedan den misslyckade militärkuppen i parlamentet 1981.

EU-kommissionen presenterar klimatstrategi

24/2 EU: Kommissionen presenterar strategi kring klimatförändringar, handlingsplan för samarbete mellan försvars- och rymdindustrin och förslag för förbättring av arbetsvillkor för plattformsanställda.

Domstolsutslag om överklagad dom 2016

25/2 EU: Domstolen ger sitt utslag om EU-kommissionens överklagande av en dom 2016, då Sverige fick rätt i ett klagomål på att kommissionen dröjt för länge med kriterier för hormonstörande ämnen.

Sveriges roll i EU:s fördjupade försvars- och säkerhetssamarbete

25/2 Ett webbinarium med bland annat  Försvarsminister Peter Hultqvist ska diskutera vilken politisk inriktning EU:s säkerhets- och försvarssamarbete bör ta och vilken roll Sveriges ser sig ha i detta (den så kallade ”EU:s strategiska kompass”).

Träning i civilkurage

25/2 Träning på att ingripa i våra olika vardagar mot förtryck, ojämlikhet, exkluderande normer, maktmissbruk, diskriminering, orättvisor och våld. Läs mer på vardagenscivilkurage.se.

G20-möte

26/2 Italien: G20-möte med finansministrar och centralbankschefer i Rom (till 27/2).

Utredningen lex "Lilla hjärtat"

26/2 Utredning som ska ta fram konkreta lagförslag till en lex ”Lilla hjärtat”, efter den 3-åriga flickan som dog då hon skickats tillbaka till de biologiska föräldrarna efter flera år i fosterfamilj. Uppdraget väntas vara klar senast den 26 februari.

EU-toppmöte om säkerhet och försvar och EU:s södra grannskap

26/2 EU: Stats- och regeringscheferna håller toppmöte via webben om säkerhet och försvar och EU:s södra grannskap.

Klimatmanifestation utanför riksdagen

26/2 Animal Rebellion Stockholm håller en manifestation utanför riksdagen.

Kastelholmssamtal om fred 2021 digitalt

29/3  I dag är det dags för Ålands fredsinstituts årliga samtal om fred – Kastelholmssamtalet. Årets tema.”Att skapa fred – möten, medlaren och freden”knyter an till centrala aspekter i Ålandslösningen och Ålandsexemplet som fyller 100 år under året, men också till de allt större behoven för att främja freden.