Radar · Mänskliga rättigheter

Indisk klimataktivist vill bli släppt

Den 22-åriga klimataktivisten Disha Ravi utanför domstolen i Delhi, som på polisens begäran sade ja till att hålla henne i förvar ytterligare tre dagar.

Klimataktivisten Disha Ravi, som är en del av Greta Thunbergs internationella nätverk, vill bli fri mot borgen. Det sker dagen efter det att en domstol i Delhi beviljade polisens begäran om att hon ska sitta i förvar ytterligare tre dagar. Hon greps för en vecka sedan.

Ravi anklagas för uppvigling av polisen, ett brott som kan ge livstid. Hon påstås ha legat bakom, och delat, ett dokument på nätet med stöd och råd för de bönder som sedan en tid tillbaka deltar i stora protester mot regeringens förslag till avreglering av marknaden för jordbruksprodukter. Polisen hävdar att dokumentet bidrog till stormningen av en känd byggnad i Delhi.

Sedan Ravi greps har Greta Thunberg uttryckt sitt stöd för henne på Twitter, senast vid domstolens ja till att hålla henne i förvar fler dagar.

”Yttrandefrihet och rätt till fredliga protester och sammankomster är icke förhandlingsbara mänskliga rättigheter. Det måste vara basen i varje demokrati”, skrev Thunberg.

Bondeprotesterna har uppmärksammats över hela världen och den indiska premiärministern Narendra Modis regering har förgäves försökt få stopp på dem.