Radar · Utrikes

IAEA försöker rädda kärnavtal med Iran

Irans utrikesminster Mohammad Javad Zarif kräver att USA lyfter sanktionerna mot Iran för att Iran ska låta IAEA:s kärnenergiinspektioner fortsätta ograverade.

Vi byter inte position om inte USA gör det först. Budskapet från Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif ligger fast: USA måste lyfta sanktionerna mot oss för att vi fullt ut ska följa kärnenergiavtalet igen.

– När samtliga väl lever upp till sina åtaganden igen kan vi börja prata, sade Zarif i ett uttalande i iransk tv-kanal, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kärnenergiavtalet upprättades 2015 mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland. Men 2018 beslöt USA:s nu avgångne president Donald Trump att USA skulle lämna avtalet och införa sanktioner mot Iran.

Trumps överman i valet, Joe Biden, vill tina upp frosten men vill inte heller vara den som tar första steget.

Avtalet från 2015 går ut på att Iran ska avstå från att utveckla kärnvapen, i utbyte mot att sanktioner lyfts. Ett protokoll till avtalet säger att det internationella atomenergiorganet IAEA får göra oanmälda inspektioner i landet för att kontrollera att avtalet följs. Men Iran har sedan 2018 varit ovilligt att leva upp till det och förra året beslutade det iranska parlamentet att kräva att landet ska lämna protokollet.

I dagarna är företrädare för IAEA på besök och Irans sändebud till IAEA, Kazem Gharibabadi, tweetade om ”givande överläggningar.”

Enligt utrikesminister Zarif blir budskapet från honom till IAEA-direktören Rafael Grossi att landets lagar måste respekteras samtidigt som Iran inte vill hindra IAEA att kontrollera att kärnprogrammet är fredligt.