Radar · Politik

Fransmän ska få rösta om miljökrav i konstitutionen

Frankrikes president Emmanuel Macron har profilerat sig i klimatfrågan, men har på senare tid fått skarp kritik från miljörörelsen för svikna löften.

Frankrike kan få en ny konstitution – som kräver att politikerna tar hänsyn till klimatet och den biologiska mångfalden. I höst kan frågan avgöras i en folkomröstning.

Idén att skriva in värnandet av miljön i den franska konstitutionen kommer från den medborgarkommission om hållbarhet som i somras presenterade 149 förslag.  President Emmanuel Macron, som också var den som tillsatte medborgarkommissionen, har ställt sig bakom ett skarpt förslag till ny konstitution som nu ska granskas av en kommission för hållbar utveckling, rapporterar Aktuell hållbarhet. Därefter ska det behandlas av det franska parlamentet innan frågan kan avgöras i en folkomröstning, troligtvis i höst.

President Macron har profilerat sig i klimatfrågan – men har på senare tid backat från tidigare löften. I somras ställde sig presidenten bakom 146 av medborgarkommissionens 149 förslag och lovade satsningar på 150 miljarder kronor för att genomföra dem. När förslaget till en klimatlag presenterades i december fanns dock inte ens hälften av förslagen med och kritiken från miljörörelsen var omfattande. Bland annat saknades förslaget om skatt på bilar med stora utsläpp som den franska bilindustrin uttryckt stort missnöje med.

– Det är ett exempel på att lobbyisterna vann slaget. Men det kommer fortfarande debatteras i parlamentet så det är inte över än, säger Quentin Sauzay från gruppen Öppen demokrati till Deutsche welle.