Energi

Kreativitet i hemmet ger färg, sammanhang och självförtroende   

Erika Åberg i sitt arbetsrum hemma i radhuset i Visby.

Ge det lite tid. Skriv något varje dag, teckna något du har sett, ta en bild av naturens färger. Och prova på att göra något du behöver själv. Erika Åberg, hemslöjdskonsulent, vill sprida det egna skapandet till alla. Hon är övertygad om att det har positiva effekter både för en själv och för samhället.

– Ting, möbler och kläder blir laddade med minnen och gör att man handskas mer varsamt med dem, säger hemslöjdskonsulenten Erika Åberg.

Redan i hallen hemma hos Erika Åberg står det klart: Här bor en slöjdande människa. På klädhängarens hatthylla ligger mängder av handstickade tröjor staplade på varandra. Plaggens olika färger och mönster bildar ett vackert blickfång.

– Ja, det märks att jag älskar att sticka och har försett alla i familjen med tröjor, säger hon och skrattar.

Det handgjorda temat återkommer också i textilier, keramik och prydnadsföremål i hela det trivsamma radhuset i Visby.

Det är just det som är Erika Åbergs mission: Att sprida eget skapande till alla och integrera det i hemmen. Det handlar inte om att förvandla bostäder till hembygdsgårdar eller museum – det viktiga är att kreativiteten får utrymme och kan berika livet.

– Jag vill göra traditionella material och tekniker synliga och relevanta i vårt moderna samhälle. Det handlar om former, material och tekniker. Egentligen är det processen som är grejen, inte resultatet, säger hon.

Förståelse för hantverket

Erika Åberg serverar kaffe i drejade muggar, alla i olika fantasifulla utföranden, och berättar att hon har arbetat med handgjort skapande på olika sätt i över 20 år.

Hon är utbildad hemslöjdskonsulent och håller i hantverkskurser och föreläsningar runt om i landet. Hon har också skrivit en rad böcker, och i höstas kom den senaste – Sticka, sy & skapa – kreativa projekt i naturliga material (Semic förlag). Här finns inspiration, kom i gång-pepp och massor av projekt, allt från tygtryck och broderi till stickning och pappersslöjd. Samtidigt innehåller boken också ett filosofiskt resonemang om vad skapandet – eller ”görandet” som Erika kallar det – ger.

Hon är nämligen övertygad om att slöjdandet får positiva saker att hända med både oss och vårt samhälle. Inte minst gör det oss till mer medvetna konsumenter, tror hon.

Erika vrider sig i pinnsoffan och pekar på en flätad brödkorg som står på en köksbänk bland andra skålar, fat och brickor.

– Den korgen är bland det svåraste jag har gjort. Den är sned och vind. Men snacka om att få en förståelse för hantverket. Nu kan jag tycka att det är konstigt att det går att köpa flätade korgar för nästan ingenting i affären.

Ett annat exempel är Erikas armband som rotslöjdaren Gunnel Eriksson har skapat. För Erika är det är så mycket mer än ett smycke. För henne rymmer det både kunskap, stolthet och erfarenhet.

– Allt det bär jag med mig på handleden! Det är klart att vi handskas på ett helt annat sätt med föremål som är laddade på det viset.

Rotarmbandet av rotslöjdaren Gunnel Eriksson betyder mycket för Erika Åberg
Rotarmbandet av rotslöjdaren Gunnel Eriksson betyder mycket för Erika Åberg. Foto: Thomas Sjölund/TT

En annan positiv sak med skapandet är att det bygger självförtroende, menar hon – om det så handlar om att baka sitt eget bröd eller att sticka sina egna sockor.

– Att få känna sig kapabel gör något med en som människa, säger Erika.

Det tillför också en förståelse och vördnad inför tidigare generationer. Ett exempel är sockorna hon stickar – på samma sätt som farmor gjorde.

– Man blir en del av en lång kedja, i stället för en ensam satellit. Det tror jag är välgörande. Särskilt i dagens samhälle där vi ska vara så himla självständiga och starka, oberoende och rotlösa.

”Våga vara nybörjare”

Ibland kan det vara svårt att komma i gång med sina projekt trots att man verkligen vill och längtar efter att vara kreativ. Erika har några knep att dela med sig av:

– Ta ditt skapande på allvar. Avsätt tid, plats och hitta din ritual som gör att du kan fokusera. Det kan vara allt ifrån att ta en promenad till att brygga ett speciellt te innan du börjar. Ringa också gärna in vad det är du vill lära dig. Är det en viss teknik, tradition eller föremål du vill ta reda på mer om?
Lägg upp en plan. Dokumentera det du gör, reflektera och gör något litet varje dag.

Erika Åberg önskar att fler skulle hitta sin kreativitet
Erika Åberg önskar att fler skulle hitta sin kreativitet. ”Tekniken spelar mindre roll. För mig är huvudsaken att jag får skapa, oavsett om det gäller sömnad, broderi eller pappersslöjd”, säger hon. Foto: Thomas Sjölund

Regelbundenheten hjälper till att hålla liv i flödet och ger tillfällen att öva – för det behövs.

– Våga vara nybörjare. Ingen tror att de ska kunna läsa Sartre på franska utan att kunna en enda fransk glosa. Men så fort det handlar om slöjd, stickning eller andra tekniker är det som om vi inte har det tålamodet eller den respekten.

Om du ger dig hän och låter görandet ta plats i ditt liv kommer din vardag snart att fyllas av föremål med ditt avtryck i, hoppas Erika Åberg.

Kallfärgning är inte så komplicerat – du kan färga med vad som helst som ger fläckar, till exempel rostigt järnskrot, som på bilden
Kallfärgning är inte så komplicerat – du kan färga med vad som helst som ger fläckar, till exempel rostigt järnskrot, som på bilden. Tillsätt lite ättika, så sitter färgen bättre. Foto: Linnea Ronström/TT

”Det går att färga med allt som ger fläckar”

Ett roligt projekt att börja med tycker Erika Åberg är att kallfärga. I detta exempel används rost. ”Det går att färga med allt som ger fläckar. För att det ska hålla bättre lägger jag till ättika”, säger hon.

Du behöver

• en rymlig burk

• hett vatten, cirka 1 liter

• 30 gram järnskrot

• 50 gram textil

• 1 matsked 24-procentig ättika.

Gör så här:

1. Linda in metallbitarna i textilierna och knyt om eller lägg järnet löst i burken. Häll i hett vatten, upp till hälften.

2. Tillsätt ättika. Lägg i textilierna och fyll upp med vatten.

3. Förslut burken och ställ den i ett soligt fönster. Låt badet stå i en till sju dagar.

4. Skölj textilerna i rent vatten och häng på tork.

Skölj tyget när färgningen är klar och häng upp det på tork
Skölj tyget när färgningen är klar och häng upp det på tork. Foto: Linnea Ronström/TT

Kreativ ”dagbok”

Erika Åberg har utarbetat en dagboksliknande metod som ger fyra olika ingångar till din kreativitet:

Skriv. Avsätt en stund varje dag för att skriva. Det kan vara hur dagens första kopp kaffe smakade.

Måla. Måla dagens färger, dagens former eller din utsikt. Eller teckna ett snabbt självporträtt. Tänk vilken bank av bilder det blir över tid!

Gå ut. Ta en runda och uppmärksamma naturens färger och mönster eller hur ljuset förändrar sig. Dokumentera med mobilen, skriv ned eller måla av dina iakttagelser.

Gör en moodboard. Sätt samman texturer, färger, mönster – sådant som inspirerar dig och som du vill undersöka vidare. Gör samlingen på ett papper eller digitalt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV