Radar · Miljö

Stort oljeutsläpp utanför Örnsköldsvik

Olja som läckt ut utanför Husum, norr om Örnsköldsvik, har flutit i land på stränderna.

Kustområdet med flera öar utanför Husum, strax norr om Örnsköldsvik, har drabbats av ett omfattande oljeutsläpp. Farhågorna är nu att blåsigare väderlek ska sprida oljan ytterligare.

Det var i lördags som räddningstjänsten och kustbevakningen ryckte ut efter att flera personer larmat om olja i vattnet. Uppskattningsvis 800 meter av kustlinjen är påverkad. Källan till utsläppet är ännu inte fastställd, rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland.

– Vi har sökt av med flyg och andra enheter och hittat olja utspritt på öarna och några klumpar flytande i vattnet, säger Tomas Molldén, vakthavande befäl vid kustbevakningen, till TT.

Vind kan förvärra

MSB bistår kommunen med resurser i det fortsatta saneringsarbetet som rör de drabbade landområdena – insatser som kan pågå i flera veckor, enligt inre befäl på räddningstjänsten.

Än så länge bedöms läget vara under kontroll, men om vinden tilltar kan situationen förvärras.

– Vi är lite oroliga för vädret, det ska börja blåsa ordentligt här om några dagar. Då kan oljan flyta iväg, säger Martin Neldén, beredskapshandläggare vid länsstyrelsen som övervakar saneringsarbetet.