Radar · Utrikes

Skeden har blivit ny motståndssymbol i Palestina

Skeden har synts vid en rad demonstrationer i Palestina den senaste tiden.

En helt vanlig sked har blivit symbol för palestinskt motstånd, efter att det blev känt att de sex palestinska fångar som lyckades fly från ett israeliskt högsäkerhetsfängelse använt just skedar för att gräva tunneln som ledde dem ut. Nu syns de i såväl demonstrationer som på sociala medier.

Det var den 6 september som sex fångar lyckades rymma från det välövervakade israeliska fängelset Gilboa genom att gräva en tunnel från cellens toalett. Även om det hela följdes av en massiv jakt och alla nu har gripits, så började det omedelbart florera rykten och spekulationer på sociala medier om vilket verktyg de använt. Skeden blev ett hett tips.

I förra veckan berättade så advokaten till en av de gripna fångarna att hans klient använt sig av just en sked för att gräva sig ut. Bland annat. Mahmud Abdullah Ardah uppgav att han hade använt skedar, tallrikar och till och med handtaget på en kittel för att gräva ut tunneln från sin cell.

"Kommer att gå till historien"

Hans advokat Roslan Mahajana są att Ardah börjat med sitt grävarbete i december förra året. Om det är snabbt jobbat eller inte beror förstås på vad man jämför med, men många har jämfört den spektakulära flykten med filmklassikern Nyckeln till frihet, där en av de intagna lyckas gräva en tunnel som fångarna flyr genom – efter 19 år i fängelset Shawshank.

Att lyckas rymma från ett israeliskt fängelse tillhör ovanligheterna. De är kända för att ha hög säkerhet. En som lyckats är Ghassan Mahdawi. Han och en annan fånge flydde från ett israeliskt fängelse 1996 genom en tunnel som grävdes – inte med köksredskap utan med spik.

”Att fly från ett israeliskt fängelse är något varje intern tänker på,” sa Mahdawi enligt France 24. Att ha gjort det med en sked, tillade han, är något som ”kommer att gå till historien”.

Rymningen har lett till en hel del satirisk humor kring fängelsernas säkerhet och medan Israel ser det hela som ett stort misslyckande med säkerheten så har många palestinier sett fångarna som hjältar. På många håll har demonstranter hållit upp skedar som ett uttryck för stöd till fångarna och som en protest mot hur Israel svarat på rymningen. Israel har bland annat höjt den militära närvaron i Gaza och Västbanken och flyttat fångar från det aktuella fängelset till andra fängelser.

På flera håll har också konstnärer börjat avbilda skedar på olika sätt, bland annat konstnären Maitham Abdal i kuwait, som skulpterat en jättehand som håller hårt i en sked – ”frihetens sked”, som han kallar den.