Radar · Migration

Nytt rekord i antal push-backs från Grekland: 63 stycken på en månad

Sedan i mars 2020 har push-backsen ökat.

Antalet olagliga push-backs har sedan i mars 2020 ökat kraftigt i Grekland och i augusti noterades ett nytt rekord – hela 1477 personer skickades tillbaka, enligt organisationen Mare Liberum på Lesbos.

Ankomsterna till Grekland har blivit mycket färre de senaste ett och ett halvt åren, delvis på grund av pandemin. Men en viktigare anledning är att push-backsen har ökat. Organisationen Mare Liberum på ön Lesbos för statistik över dessa olagliga deportationer. Augusti 2021 var nytt rekord sedan man började räkna i mars 2020: under 63 pushbacks skickades 1477 flyktingar tillbaka till Turkiet av de grekiska myndigheterna.

Aegean Boat Report, som för statistik över både ankomster och hur många båtar som stoppas, räknade under en vecka mellan den 6 september och 12 september till att 1013 personer stoppades och skickades tillbaka av antingen grekisk eller turkisk kustbevakning, medan två personer lyckades komma i land på de grekiska öarna. Flyktingbefolkningen på de grekiska öarna är nu nere på 4900 personer, enligt Aegean Boat report. Det är en historiskt låg siffra och beror delvis på de drastiskt minskade antalet ankomsterna, men också på att myndigheterna flyttat människor till fastlandet det gångna året.

Aegean Boat Report räknar även de som stoppas i turkiska vatten, till skillnad från Mare Liberum som fokuserar på den grekiska kustbevakningens push-backs av flyktingar från grekiska vatten.

Mare Liberum noterar i sin senaste rapport om push-backs också att Lesbos inte längre tycks vara den huvudsakliga destinationen för flyktingbåtarna som avgår från den turkiska kusten. Redan under juli månad inträffade 31 push-backs utanför ön Samos, en mindre ö som liksom Lesbos också har varit värd för många flyktingar. Trenden tycks enligt organsiationens observationer fortsätta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV