Radar · Arbetskritik

Nio av tio byggnadsarbetare har ont

Nio av tio byggarbetare har värk kopplat till sitt arbete, enligt en undersökning som fackförbundet Byggnads har genomfört.

Nio av tio byggarbetare upplever besvär på grund av värk i kroppen kopplat till sitt arbete. En stor majoritet har smärtor i rygg och axlar. Det visar en undersökning som fackförbundet Byggnads har genomfört bland sina medlemmar om deras ergonomiska arbetsmiljö.

79 procent av de 3 800 tillfrågade uppger att de inte har fått instruktioner eller möjlighet att träna in lämplig arbetsteknik för arbetsuppgifter som kan innebära risk för skada, vilket de har rätt till enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Hälften av de tillfrågade svarar att de inte har fått tillräcklig kunskap om lämpliga arbetsställningar eller hur teknisk utrustning och hjälpmedel ska användas.

”Det här är ett problem för hela samhället, inte bara byggbranschen. Det leder till sjukskrivningar som kostar samhället mångmiljonbelopp. Eftersom det i dagsläget saknas ett skydd i pensionssystemet för den som blivit utsliten på jobbet riskerar det också att skapa en stor mängd fattigpensionärer”, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.