Glöd · Ledare

Kampen om stränderna och skogen

Allas rätt till naturen. Måste den offras för att Centerpartiet ska stödja regeringens budget? I medierna ser det ut som en ganska abstrakt dragkamp om makten, kanske för att Centerpartiet inte har gått ut med exakt vad det är de begär. Men enligt Märta Stenevi går deras krav vad gäller strandskyddet och äganderätten i skogen för långt för att Miljöpartiet ska medverka. Längre än i januariavtalet.

Centerpartiet säger rakt ut på sin hemsida att de vill avskaffa strandskyddet, inte göra det mer flexibelt. Istället ska kommunerna få ansvar för att ”peka ut särskilt skyddsvärda områden”. De vill också ”trygga allmänhetens tillgång till stränder och bevara goda livsvillkor för djur och växter”.

I dag har vi ett generellt strandskydd. Vi får i princip vara på alla stränder, även om undantagen har blivit alltmer generösa. Det kan inte jämföras med det Centerpartiet föreslår, för vad skulle kommunerna göra med sitt ansvar? De skyddsvärda stränderna skulle vägas mot skattepengar som de skulle hoppas få in från villaägare med strandtomter. Om att ”trygga allmänhetens tillgång till stränder” stannar vid en allmän badplats här och där kan picknicken vid stranden ligga illa till.

Strandskyddet kom till som en del av allemansrätten, men den har också blivit ett viktigt skydd för växter och djur i strandkanten. Ett skydd som är effektivt just för att det är generellt, inte bara små plättar där man kan påvisa något särskilt unikt. Och i en tid när klimatet snabbt förändras kommer vi att behöva naturstränderna för att dämpa översvämningarna.

Hur långt Centerpartiets krav går den här gången kommer att visa sig, och likaså exakt hur de vill förändra äganderätten i skogen. Men Miljöpartiet säger alltså nej, och enligt Märta Stenevi är de beredda att hoppa av regeringen för den frågan.

– En ekonomisk reform kan du dra tillbaka, du kan sänka skatter och höja dem igen eller vice versa. Men om vi har förlorat natur och arter som vi huggit ner, som försvunnit, som inte har livsförutsättningar, då går det inte att backa, säger hon.

Nu pågår förhandlingar mellan regeringen och Centerpartiet, och i november och december ska det komma propositioner från regeringen om både skogen och strandskyddet. Miljöpartiet har en historia av att lägga sig när det blir allvar – som med Vattenfalls kol och den tillfälliga migrationslagen. Att de nu redan från början säger hur långt de är beredda att gå är lovande. Enligt Stenevi handlar det här om ”hela anledningen till att vi är i politiken”. Håll i den bollen nu.

Cykeltur i duggregn och kringelikrokar.

Centerpartiets ägandefundamentalism.