Radar · Nyheter

Dansk IT-jätte utreds efter emirataffär

Ett danskt IT-företag utreds för att ha kringgått exportförbudet och gjort affärer med Förenade Arabemiraten, en av de stridande parterna i kriget i Jemen.

Danmarks största IT-företag Systematic utreds av rikspolisen. Detta efter misstankar om att det medvetet kringgått Danmarks exportförbud efter en affär med Förenade Arabemiraten, en av parterna i kriget i Jemen.

Det är det internationella forskningscentret Lighthouse Reports som tillsammans med danska medierna Danwatch och TV 2 avslöjat hur företaget sålt ett militärt mjukvarusystem till Förenade Arabemiraten via ett brittiskt dotterbolag.

Mjukvaran i fråga kallas ”Sitaware” och tillhandahåller överblick i militära operationer, bland annat koordinering av attacker. Tjänsten används bland annat av dansk militär.

Brottsligt undanhålla information

Danmark införde ett exportförbud mot Förenade Arabemiraten 2018 på grund av kungadömets inblandning i kriget i Jemen. Systematic har ett brittiskt exporttillstånd till Emiraten, men justitieminister Nick Hækkerup (S) säger till TV 2 att exporten ska utredas av Danmarks rikspolis.

– Om man vet vem slutanvändaren är, men inte berättar det så kan det betyda att brott begåtts, säger han.

Systematic nekar till alla misstankar om brott och säger i ett mejl till Danwatch att företaget har alla tillstånd som krävs.