Radar · Integritet

Våldsamma män i Colombia kan ringa en ny antimacho-jourlinje

På flera håll i Sydamerika har det hållits protester mot den rådande machokulturen under senare år.

En ny jourlinje har öppnats i Bogotá för män som har problem med svartsjuka, kontrollbehov och ångest. Mansjouren är ett steg för staden att bekämpa det manschauvinistiska machista-idealet.

Det är Claudia López Hernández, Bogotás borgmästare, som står bakom satsningen på en “antimachismo hotline”. Hon är huvudstadens första kvinnliga borgmästare, och den första öppet hbtq-person att ha posten.

Telefonjouren kallas Calma line, den lugna linjen, och tar emot samtal mestadels från män, men också från transpersoner. Syftet är att bekämpa våld mot kvinnor, men för att göra det vill Calma line skifta fokus från kvinnorna till männen, för att få dem att försöka förstå sina känslor och kontrollera sin beteenden.

Det är inte bara våldet som kan vara skadligt. Svartsjuka, kontrollbehov, verbala påhopp och psykisk misshandel påverkar också kvinnornas liv. En tanke med Calma line är att försöka bekämpa den machokultur som finns utbredd i Latinamerika, som gör att män tror att de ska bete sig på ett visst sätt.

Machokultur

Så här berättar psykologen Juan Francisco Valencia, som arbetar på Calma line, om hur ett samtal kan låta när män ringer och ber om hjälp exempelvis vid en separation:

– Det första jag brukar säga till de som ringer är att du inte kan kontrollera detta. I slutändan är det hennes beslut. Det enda du kan göra i det här fallet är att tänka på hur du kommer att hantera det, säger Juan Franscisco Valencia, till The New York times, och tillägger att det är oftast männen själva som tar upp ordet maschismo.

Jourlinjens psykologer arbetar även efter devisen att machokänslor inte bara skadar kvinnor, utan också begränsar männen och hindrar dem från att uttrycka känslor och tankar. De har fastnat i övertygelser om att män måste vara starka, aldrig misslyckas, inte kunna visa känslor eller gråta – beteenden som gör dem mer benägna att ta till våld för att lösa konflikter eller isolera sig socialt. Att straffa personer fångade i machokultur genom att enbart döma dem för brotten i domstol tar inte itu med de bakomliggande orsakerna till problemen på samma sätt som utbildning och förebyggande insatser gör, hävdar linjens förespråkare.

Enligt en studie utförd i Bogotá av the Observatory of culture of the direction of citizen culture 2020, visade att 76 procent tyckte att “män vill kunna kontrollera sin känslor bättre, men att de inte vet hur”. Runt 35 procent svarade att de trodde att män som utmanas till att slåss är mer attraktiva. Andra frågor handlade om mäns svårigheter att visa känslor eller kunna tolerera att bli förödmjukade.

Linjen förväntas få 500-1200 samtal per månad och kunna ge 100-250 män psykologiskt stöd under Calma lines tre månader långa pilotförsök, skriver Bogotás kommun på sin hemsida.

Andra ser hur machokulturen långsamt är på väg bort över hela Latinamerika. Bland annat har det startats ett dussintal olika “mansgrupper” med namn som “Män på jobbet” som träffas regelbundet för att diskutera sina egna roller i patriarkatet och hur det finns olika sätt att vara man på.

Mexiko, Costa Rica och Brasilien erbjuder terapi eller kurser som fokuserar på en sund manlighet, vissa länder har startat faderskapskurser för män som känner sig vilsna i sin papparoll, skriver The New York times.