Radar · Miljö

Putin nobbar klimatmötet i Glasgow

Rysslands president Vladimir Putin.

Klimatförändringarna är en ”topprioritet” för Ryssland – men president Vladimir Putin reser inte till klimattoppmötet Cop 26 i Glasgow i november, enligt Kreml.

– Dessvärre kommer Putin inte att flyga till Glasgow, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Ett stort antal världsledare väntas till mötet, som har beskrivits som mänsklighetens sista chans att komma tillrätta med de klimatpåverkande utsläppen. Men Ryssland kommer således att representeras på lägre nivå och det är också oklart om Kinas president Xi Jinping reser till mötet.

– Vi måste vänta på information från utrikesdepartementet, svarar Kinas särskilda klimatsändebud Xie Zhenhua på en direkt fråga om presidenten ska åka till klimatträffen.

Sedan tidigare är det känt att påve Franciskus, känd för sitt engagemang i klimatfrågan, inte deltar personligen i Glasgow.

84-åringen, som i somras genomgick en tjocktarmsoperation, hade tidigare sagt att han ville resa till Cop 26 men att beslutet är avhängigt hur han mår. Nyligen meddelade Vatikanen att det blir det katolska rikets näst högst uppsatta, den utrikesansvarige kardinalen Pietro Parolin, som reser.