Radar · Politik

Vänsterpartiet om Gaza: ”Sveriges röst är försvagad”

Över 200 palestinier, varav fler än 60  barn, har dödats i Gaza sedan den 10 maj.

Sverige gör för lite för att förmå Israel att upphöra med våldet i Gaza, anser Vänsterpartiet. ”Sveriges och EU:s röst har blivit försvagad”, säger den utrikespolitiska talespersonen Håkan Svenneling.

På torsdagen kommer rapporter om att ett eldupphör kan vara nära mellan Israel och Hamas. Detta efter att över 200 palestinier, varav fler än 60 barn, har dödats sedan våldet blossade upp i Gaza i förra veckan. Trots det kunde EU:s utrikesministrar inte enas enas om ett krav på eldupphör när man möttes digitalt i tisdags. Ungern sa nej då man anser att Israel har rätt till självförsvar.

EU:s gemensamma utrikespolitik som bygger på enighet står i vägen för klarspråk gentemot Israels våld, anser Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson.

– Sveriges och EU:s röst har blivit försvagad. Den här gången var det Ungern som bestämde sig för att vara motvalls och förhindrade starka ställningstaganden, säger han.

Vänsterparitet vill att den svenska regeringen kallar till sig Israels ambassadör för att protestera och helst även gör det koordinerat mellan EU-länder.

– Det är mer press som krävs på Israels regering som krävs för att våldet ska upphöra. Den pressen finns inte från vare sig EU eller USA, säger han.

"Handeln viktig för Israel"

När Ryssland annekterade Krim införde EU ekonomiska sanktioner. Med Israel fortsätter den handel som underlättas genom det så kallade associationsavtal unionen har tecknat med landet. Det menar Hans Svennerling är ett uttryck för att EU har olika måttstockar för olika länder.

– Det starkaste man skulle kunna göra i det här läget är att pausa associationsavtalet. Handeln med EU är viktig för Israel med tanke på att man har så knackig relation med många av sina grannländer, säger han.

Moderaterna och Centerpartiet stödde i EU-nämnden utrikesminister Ann Lindes linje inför utrikesministrarnas möte att uppmana till eldupphör. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har däremot uttryckt stöd för Israels bombningar. KD-ledaren Ebba Bush påpekade i måndags på Facebook att Hamas förnekar förintelsen och inte accepterar Israels existens.

”Givet Hamas mål, och utifrån det stora antalet grannländer som inte ens erkänner Israels rätt att existera, är det oundvikligt att Israel försvarar sig. Alternativet är att landet upphör att existera”, skriver Ebba Busch.

Läs mer:

I natt faller bomberna åter över Gaza: ”Jag är rädd, men gråter inte bredvid min lillasyster