Radar · Utrikes

Ukraina: Ryska pass ett steg mot annektering

Ukrainska soldater nära Luhansk i Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är oroad för att pass som utfärdas i Ryssland till invånare i östra Ukraina är ”ett första steg” mot rysk annektering. Sveriges utrikesminister Ann Linde tog upp läget i Donbasregionen i sitt samtal med sin ryska motpart Sergej Lavrov.

Den statliga ryska nyhetsbyrån Tass uppger att Ryssland har utfärdat 527 000 pass som delats ut till invånare i regionen där ryskstödda separatister vill skilja regionen från centralmakten i Kiev.

President Zelenskyj jämför passutdelningen med Rysslands förfarande på den ukrainska halvön Krim. Den ryska annekteringen av Krim 2014 fördöms av en stor del av omvärlden.

Mobilisering vid gräns

– Det är definitivt ett första steg, samma sak hände på Krim. Invånare på Krim fick ryska pass, sade Zelenskyj på en presskonferens på torsdagen.

Separatister, med uppbackningen från Ryssland, anses ha faktisk kontroll över delar av Donbas. Rysk militär har den senaste tiden mobiliserat över 100 000 militär personal vid gränsen till Ukraina. Hårda påtryckningar och varningar har fått Ryssland att dra tillbaka stora delar av styrkorna.

I ett bilateralt möte tog utrikesminister Linde (S) upp frågan om Ukraina med ryske utrikesministern Sergej Lavrov. Linde, i egenskap som ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), pressade Lavrov om frågan.

Möter med motargument

– Vi fortsätter att säga att Rysslands illegala annektering och aggressioner mot östra Ukraina är den största utmaningen mot den europeiska säkerhetsordningen, säger Linde till TT på telefon efter mötet med Lavrov i Reykjavik i Island.

– Det gäller framför allt att den stora mission på över 700 personer som OSSE har i Ukraina, att de får möjlighet att arbeta. Där finns en rad frågor: som att röra sig fritt, övergångar som behöver vara öppna, att man inte stör drönare med GPS-signaler som har skett flera gånger den senaste tiden.

Men den ryske utrikesministern, som är en erfaren och tuff diplomat, förklarade den ryska ståndpunkten.

– För varje delfråga om Ukraina har Ryssland en annan syn och hävdar med emfas sin syn. Man ser sig inte som en part i konflikten, utan som medlare, säger Linde som framförde EU:s åsikt:

– Ryssland är part i konflikten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV