Energi · Recension

Över Medelhavet till vilket pris som helst

Medelhavet, utanför Tripoli, ett år senare.

Anna Roxvall och Johan Persson är journalister – hon skriver, han fotar.

Anna Roxvall har bland annat rapporterat från områden i krig och konflikt, som Ukraina, Burundi, Kongo Kinshasa, Libyen, Sydsudan och Västsahara.

Johan Persson är den fotograf som greps och fängslades tillsammans med Martin Schibbye i Etiopien för snart tio år sedan. De dömdes till elva år i fängelse, men Sveriges, EU:s och USA:s regeringar, medier i hela världen, Reportrar utan gränser och Human rights watch låg på och i september 2012 blev de fria. Om resan och tiden i fängelse har de berättat i reportageboken 438 dagar.

Men det här är en annan historia. Anna Roxvall är hemma hos en granne med sina barn för att klappa katter och äta pizza när hennes mobil ringer. Ett libyskt nummer. Det är hennes vän Lam från Sydsudan, som har överlevt fångenskap, tortyr och flyganfall på de fyra månader de har känt varandra. De har haft kontakt varje dag, han har berättat om sina hjärtesorger och om livet som svartjobbare på olika byggen. De har kommit varandra nära.

Att han tänkte ge sig av till Europa visste hon, men nu står han där i sanden på en strand öster om Tripoli och väntar. Någon håller på att blåsa upp gummibåtarna. Han har blivit lovad satellittelefon och gps för att kunna lokaliseras om något skulle hända, men han har inte fått något nödnummer att ringa och han vågar inte fråga. Han säger att han inte är rädd för havet, bara för den libyska kustbevakningen. Anna säger att han inte ska gå ombord om det känns fel. Lam säger att han måste lägga på.

Och där sitter hon med grannen, barnen och pizzan, med ett hugg av oro i magen och är, skriver hon, ett uselt middagssällskap. Hon sms:ar med sin kollega och vän Johan om Lams situation. Vädret utanför den libyska kusten ser inte bra ut och Lam skriver att de ska i vattnet snart. Anna frågar hur det gick med satellittelefonen, men meddelandet går inte fram.

Nej, jag ska inte berätta hela historien här, men det är svårt att släppa den. Historien om Lam blir en del av den bok som Anna Roxberg och Johan Persson arbetar med. Den ska handla om det som får människor i Afrika att ge sig ut på havet i för små båtar till ett Europa som till varje pris vill stänga dem ute. Om vad som händer när Europa byter bistånd mot gränskontroller och samarbetar med vilka diktatorer och krigsherrar som helst bara för att stoppa dem. Om människorna bakom graferna och diagrammen över alla dem som flytt över havet eller drunknat på vägen.

Till varje pris innehåller massor av intervjuer, både med ”människorna bakom graferna” och med tjänstemän, politiker och många andra. Människoöden, fakta och stämningsbilder från arbetet med boken. Och bilder. Det var Johan Perssons bilder som fångade in mig, vardagsnära foton av ett liv vi sällan ser och samtidigt så vackra så att det gör ont. Anna Roxvall skriver både personligt och exakt, och med ett flyt som drar en med sig.

Oron för Lam, som satte sig i gummibåten i ovädret, kanske eller kanske inte med satellittelefon och gps, följer med genom hela boken. Till slut får vi veta.

___________________________________________________________

Till varje pris

Av: Anna Roxberg och Johan Persson

Bokförlag: Myteri förlag