Radar · Utrikes

Ursprungsbefolkning i Kanada får nu använda sina ursprungliga namn

Plakat uppsatta utanför den tidigare skolan där en massgrav hittats i maj för 215 barn hittats tillhörande den kanadensiska ursprungsbefolkningen.

Personer tillhörande Kanadas ursprungsbefolkning, som tvingats använda europeiska namn på officiella dokument, kan nu ansöka om att byta till sina ursprungliga namn, rapporterar the Guardian.

– Under en alltför lång tid har Kanadas koloniala arv stört urbefolkningarnas ursprungliga namnpraxis och familjeband från att erkännas, säger Marc Miller, minister för ursprungsbefolkningens rättigheter, i ett uttalande.

– Dagens tillkännagivande ger möjlighet för alla First Nations (landets indianfolk red. anm.) inuiter och métis att återkräva sin traditionella identitet och värdigheten med hjälp av deras inhemska namn på id-kort, kanadensiska pass och andra dokument, inklusive resedokument, medborgarbevis och uppehållstillståndskort

Erkännandet sker bara några veckor efter att en massgrav upptäcktes med över 200 barn. Barnen var begravna i gravar utan namn intill en tidigare internatskola för ursprungsbefolkningen.

Internatskolorna tillhörde ett tidigare skolsystem där det var obligatoriskt för barn från ursprungsbefolkningen att gå på dessa skolor. Med början på 1800-talet har över 150 000 barn tagits från sina familjer för att tvingas till ”assimilering”.

Enligt en rapport från 2015 togs barnen med våld från sina familjer. På skolorna förbjöds de att tala sina modersmål och utöva sina kulturella traditioner. Många utsattes även för både fysiska, psykiska och sexuella övergrepp.

Pojkarna tvingade även att klippa av sitt flätade hår och blev samtidigt tilldelade kristna namn.

2010 sade Peter Nakogee till Kanadas sannings- och försoningskommission att han tvingades att använda sitt traditionella namn då han gick i skolan.

”Jag gjorde nunnan riktigt arg för att jag skrev i Cree. Och då visste jag bara att jag hette Ministik.”

”Från första gången jag hörde mitt namn, hette jag Ministik. Så jag blev piskad igen för att jag inte visste att jag hette Peter Nakogee.”

Skolorna drevs av religiösa institutioner och den federala regeringen.

Den sista skolan stängdes 1996. 2008 bad den kanadensiska regeringen om ursäkt för skolsystemet.

Fakta: Kanadas ursprungsbefolkning

Ursprungsbefolkningen i Kanada består av tre grupper: First Nations (landets indianfolk), inuiter och métis (personer som har blandat ursprung).
Majoriteten (970 000 av cirka 1,7 miljoner) av landets ursprungsbefolkning är så kallade First Nations.
Dessa grupper har sina egna parlamentariska organ: Assembly of First Nations för indianerna, Inuit Tapiriit Kanatami för inuiterna och Métis National Council och Congress of Aboriginal Peoples för woodlands och andra métiskulturer.
Urinvånarnas rättigheter regleras i flera olika lagar, men diskrimineringen fortsätter att vara ett problem. Regeringen har också fått kritik för planerna på att dra flera olje- och gasledningar genom naturområden som bebos av urinvånare.