Radar · Utrikes

Tusentals hemlösa efter lägerbrand

En varningsskylt om att militanta grupper dödar civila runt staden Bambari i Centralafrikanska republiken.

Bränder i ett provisoriskt läger i Bambari i Centralafrikanska republiken har gjort omkring 8 500 människor helt hemlösa. Uppgiften om bränderna, som mycket väl kan vara anlagda, kommer från organisationen Läkare utan gränser.

Läget har förvärrats sedan nya strider har blossat upp i regionen där lägret ligger, närmare 40 mil nordöst om huvudstaden Bangui.

”Flera tusen har tvingats ta sin tillflykt till ett område vid en moské i Bambari, läget där är mycket svårt”, skriver Läkare utan gränser.

Lägret, kallat Elevage, skapades under den svåra inbördeskonflikten 2013–2014 och har sedan formats till ett permanentat läger.

Läkare utan gränser vet inte den exakta orsaken till bränderna i lägret. Men uppblossande sammandrabbningar och ökad militär närvaro i början av juni flyttade stridslinjen närmare lägret.

”Vi har haft perioder av våldsamheter följda av lugn. Lägret har under tiden utvecklats till en liten stad, med flera moskéer, små butiker och en fungerande infrastruktur”, skriver Läkare utan gränser.