Radar · Inrikes

Stor skogsbrand härjar i Mönsterås

Vattenbombande helikoptrar används i släckningsarbetet av en omfattande skogsbrand i Mönsterås.

Den brand som sedan i går eftermiddag härjar i terrängen kring Finsjö utanför Mönsterås är ännu inte under kontroll. ”Vi har varit totalt chanslösa”, säger Johan Woxö, inre befäl på räddningstjänsten.

Branden täcker ett område på omkring 125 hektar, vilket motsvarar ungefär 200 fotbollsplaner. Temperaturer på uppåt 30 grader i kombination med sydliga vindar har försvårat möjligheterna att hålla den i schack.

Som mest har ett 40-tal brandmän och sex helikoptrar varit involverade i släckningsarbetet. Räddningstjänsten har utöver helikoptrarna även begärt assistans av flygplan från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), men inte fått klartecken därifrån än.

– Branden har ställt till stora problem och vi är inte på något sett runt den, men vi tämjer den, trots att den gör sina försök att sticka iväg åt både öst, väst och nord, säger Johan Woxö.

Det eldhärjade området består av kuperad terräng med blandskog och kalhyggen.

– Det är ganska mycket berghällar där branden hämtar fart för att inte tala om kalhyggena där det ligger gammalt ris. Vi skulle nog ha fått leta efter en sämre vald plats, säger Johan Woxö.

Någon bebyggelse är i nuläget inte hotad av branden, men under lördagen väntas ännu varmare temperaturer än i går och då stiger brandriskvärdena, enligt Johan Woxö.

– Det varma vädret ska pågå fram till tisdag så jag räknar med att vi får hålla på i den här omfattningen till dess. Sedan väntar en problematisk eftersläckning, säger han.